K. reed ’s nachts met de fiets naar het politiekantoor in Westerlo, om de dreigbrief er achter te laten. Daarna stak hij een auto in brand.  

K. reed ’s nachts met de fiets naar het politiekantoor in Westerlo, om de dreigbrief er achter te laten. Daarna stak hij een auto in brand.  © Faroek

Diepenbekenaar (37) dreigde na valse bommelding in scholen Aarschot en Diest ook kind te gijzelen

Westerlo -

20.000 schoolkinderen moesten in mei 2019 geëvacueerd worden omdat er op het politiekantoor in Westerlo een brief werd achtergelaten waarin stond dat er een bom met stalen nagels in een school zou ontploffen. Het was de 37-jarige K. die de paniek veroorzaakte. “Ik wou aandacht”, zei hij aan de rechter. De speurders vonden ook een brief waarin hij gedetailleerd beschreef dat hij een kind zou gijzelen. Daar werd hij in het verleden al voor veroordeeld. Nu riskeert hij acht jaar cel.

Britt Peeters

Al 708 dagen zit K. (37) uit Diepenbeek in voorlopige hechtenis. Naar de rechtbank in Turnhout kwam hij woensdag met een enkelband. De feiten waarvoor hij zich moest verantwoorden, zijn schokkend.

Dat 20.000 schoolkinderen in Westerlo, Diest en Aarschot in mei 2019 uit school geëvacueerd moesten worden, heeft hij op zijn geweten. Hij liet op 8 mei ‘s nachts een brief achter op het politiebureel van Westerlo met de boodschap dat in een school een bom met stalen nagels zou ontploffen. Commotie en paniek alom bij de schoolkinderen en hun ouders, die gelukkig geen bom gezien of gehoord hebben. Op hetzelfde ogenblik werd vlakbij ook een auto in brand gestoken.

Scholen in Diest, Westerlo en Aarschot ontruimd na bommelding. Archiefbeeld 2019. © ZB

K. kwam vrij snel in het vizier, dankzij camerabeelden aan het politiekantoor. Die werden ook getoond op het opsporingsprogramma Faroek, waarop de speurders K. meermaals als tip kregen. Bovendien had de man zelf ook aan zijn moeder en collega’s met een grote lach verteld dat hij de bommelder was. Zijn broer verklaarde later dat hij een psychopaat is, en ook volgens zijn moeder hoort de man thuis in een psychiatrie. De fiets met het opvallende vlinderstuur die op de beelden te zien was, werd aangetroffen op het adres van zijn moeder.

De dreigbrief die K. achterliet. “Ik had toen niet gedacht dat het zo serieus genomen zou worden”, zei hij.

De dreigbrief die K. achterliet. “Ik had toen niet gedacht dat het zo serieus genomen zou worden”, zei hij. © Faroek

Verontrustende elementen

“Tijdens zijn eerste verhoor beweerde K. dat hij contact had gehad met het criminele milieu en dat hem gevraagd werd mensen te leveren. Later bekende hij de feiten toch, zowel de bommelding als de brandstichting van de auto”, zei procureur Catherine Dederen. “Het onderzoek wees ook uit dat de man bezig was met het opzetten van een gijzeling”, zei ze. In de auto van de ex-partner van K. vonden de speurders een brief waarin hij gedetailleerd beschrijft hoe hij een kind gaat kidnappen en gijzelen.

“De ex-vriendin verklaarde dat K. aan haar had verteld dat hij iets in elkaar aan het steken was om zijn schulden af te betalen. Nog meer verontrustende elementen wijzen erop dat K. het effectief van plan was: hij bezocht websites met kindvriendelijke bungalowparken, zocht op hoe hij gsm-signalen moest verbergen en ging naar een wapenwinkel in Duitsland. Bovendien werd hij in het verleden al veroordeeld voor een gijzeling.” Ook voor de diefstal van een auto in Scherpenheuvel wordt K. verdacht.

“Het psychiatrisch onderzoek toont aan dat de man geen geestesstoornis heeft, maar narcistisch is en onbevangen. Als de politie niet op tijd was tussengekomen, had de gijzeling zeker plaatsgevonden. Daar mag geen twijfel over bestaan. De valse bommelding deed hij trouwens amper vier dagen nadat zijn vorige voorwaarden afgelopen waren”, zei Dederen. Ze eist een celstraf van acht jaar.

Brief was ‘grap’

De bommelding en de brandstichting geeft K. ook in de rechtbank toe. “Wat wilde u daar toch mee bereiken?”, vroeg rechter Willemijn Verhoeve. “Aandacht”, gaf de man toe. “Toen wist ik ook niet dat het zo serieus genomen zou worden. Nu begrijp ik dat. Ik heb er spijt van”, zei hij.

Dat hij de intentie had een kind te gijzelen, blijft de man ontkennen. “Die brief ziet er realistisch uit, maar was louter bedoeld als ‘grap’ aan zijn ex-vriendin. Uit frustratie en boosheid na de breuk wilde hij haar shockeren. Dat is wat hij doet. Het zit in zijn aard. Ook daarom deed hij die bommelding. Hij is opgegroeid in een kil nest, en omwille van weinig zelfvertrouwen, wil hij zich ‘iemand’ kunnen voelen”, zei advocaat Steven Van de Kerkhof. Vonnis op 29 september.

Niet te Missen

Meest Recent