Weg met de mondmaskers: dit zijn de beslissingen van het Overlegcomité

Vanaf 1 oktober is het mondmasker niet meer verplicht in de horeca en in winkels. Dat heeft het Overlegcomité vrijdag beslist. Maar voor u het stoffen lapje in de vuilnisbak gooit: op sommige plaatsen blijft de mondmaskerplicht wel overeind.

Thomas Jansen

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

In Vlaanderen is sinds deze week 90 procent van de meerderjarigen volledig gevaccineerd. In Wallonië is dat 79 procent, in Brussel amper 63 procent. Dat verschil in vaccinatiegraad vraagt ook om een verschillende aanpak per regio. De federale regering koos vrijdag bijgevolg voor “een federale sokkel” aan maatregelen. Lees: een minimum aan maatregelen die sowieso in het hele land overeind blijven. De gewesten hebben daarentegen de mogelijkheid om nog bijkomende maatregelen op te leggen. Een overzicht.

Mondmaskers

De mondmaskerplicht verdwijnt vanaf 1 oktober in horeca en in winkels. “Maar op plaatsen waar het nuttig kan zijn, blijft het verplicht voor personen ouder dan twaalf jaar”, zei premier Alexander De Croo na afloop van het Overlegcomité. Concreet gaat het om:

- het openbaar vervoer

- luchthavens en stations

- alle zorginstellingen.

- alle contactberoepen, zowel medisch als niet-medisch, en hun klanten.

- bij evenementen met meer dan 500 mensen binnen en 750 mensen buiten zonder Covid Safe Ticket

Dat betekent dat het mondmasker ook wegvalt op het werk, behalve natuurlijk wanneer u op één van de genoemde plaatsen werkt of een contactberoep hebt. Let op: over het onderwijs - een gewestelijke bevoegdheid - moet de Vlaamse regering volgende week nog formeel de knoop doorhakken.

LEES OOK. Steven Van Gucht: “Ongelukkige timing om nu mondmaskerplicht te versoepelen”

Kappersfederatie Febelhair reageert met gemengde gevoelens op de blijvende verplichting voor alle contactberoepen. “Heel veel kappers vinden het mondmasker vervelend”, zegt Charles-Antoine Huybrechts, voorzitter van Febelhair. “Maar we nemen aan dat de regering deze keuze gemaakt heeft op basis van informatie die afkomstig is van experten. Zij zijn het best geschikt om dit in te schatten. Daarom zullen we er niet tegen strijden.”

Na afloop noemde viroloog Marc Van Ranst de opheffing van de mondmaskerplicht “een berekende gok”. Volgens Steven Van Gucht komt de beslissing er te vroeg.

Alexander De Croo: “Dankzij hoge vaccinatiegraad kunnen we verder versoepelen” © Overlegcomité

Covid Safe Ticket

Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 1 oktober weer open, op voorwaarde dat ze het Covid Safe Ticket hanteren. Dat betekent dat bezoekers moeten bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn, een recente negatieve test of een herstelbewijs van maximaal zes maanden oud kunnen voorleggen. In cafés is dansen opnieuw toegelaten.

Strengere maatregelen

Zoals gezegd kunnen de gewestregeringen nog strengere maatregelen opleggen. De Vlaamse regering zit daarover volgende week samen. “Wat de mondmaskers betreft, zullen we alvast geen extra verplichtingen toevoegen”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon vrijdag al. “Het Covid Safe Ticket kan wel hier en daar nog ingevoerd worden.” Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal alvast geen enkele versoepeling doorvoeren. In Wallonië moet de knoop nog doorgehakt worden. De kans lijkt wel groot dat de maatregelen aan de zuidelijke kant van de taalgrens strenger zullen blijven dan bij ons.

Verplichte ventilatie

Tot slot maakt de federale regering werk van een regelgevend kader voor de verplichte ventilatie in cafés, restaurants, indoor sportruimtes en discotheken. Premier De Croo wees ook op het algemene belang van een goede verluchting. “We gaan naar een periode waarin de dagen korter zijn”, zei De Croo. “Het is meer dan ooit belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende geventileerd wordt. Als u binnen bent, zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is. Op enkele plaatsen is een CO2-meter verplicht. Gebruik die dan ook. Ventilatie is een manier om uzelf en uw omgeving veilig te houden.”

LEES OOK. Vrijheid is nog niet helemaal terug: deze maatregelen blijven wel nog van kracht

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent