Mark Rutte 

Mark Rutte ©  AFP

Nederlandse premier Rutte “mogelijk doelwit aanslag of ontvoering”

De Nederlandse premier Mark Rutte wordt dezer dagen zwaar beveiligd, na signalen dat hij mogelijk het doelwit is van een aanslag of ontvoering. Hij wordt extra beveiligd door speciaal getrainde politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). De dreiging komt uit de hoek van de georganiseerde misdaad. Dat melden goed ingevoerde bronnen aan de krant De Telegraaf.

jvhBron: De Telegraaf

Volgens een ingewijde zijn zogenoemde ‘spotters’ in de omgeving van de VVD-leider gesignaleerd. Het zou daarbij gaan om verdachte personen die zijn gelieerd aan de Mocro-maffia. Bekend is dat een doelwit van een aanslag uit deze criminele hoek eerst door ‘spotters’ wordt geobserveerd, voordat zogenoemde ‘hitters’ (onderwereldjargon voor huurmoordenaars) toeslaan. Dat gebeurde onder andere bij de moordaanslagen op advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, formeel verantwoordelijk voor het onderzoek naar de dreiging in de richting van de minister-president, onthoudt zich van commentaar.

Fiets

Rutte is al jaren tegen persoonsbeveiliging, en beweegt zich het liefst per fiets door Den Haag. Sinds de informatie over de premier bekend is, wordt hij extra beveiligd met zichtbare en onzichtbare maatregelen.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil niet ingaan op de verscherpte beveiliging van Rutte. “Over veiligheidssituaties en beveiligingsmaatregelen doen we nimmer uitlatingen”, aldus een woordvoerder van de RVD. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid doet desgevraagd geen mededelingen.

Voorgeschiedenis

Nederland kent een lange rij van personen die vanwege dreiging uit de hoek van de cokemaffia worden beveiligd. Het gaat daarbij om rechters, advocaten, journalisten, justitiemedewerkers en familieleden.

Misdaadanalisten van de politie menen dat vooral bij de aanslagen op de broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries, sprake is van een tactiek die narcoterroristen toepassen om angst te zaaien en de samenleving te destabiliseren. Een aanslag op of kidnapping van Rutte zou daar ook in passen.

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent