©  BELGA

Overheid betaalde 20 miljoen euro voor coronatesten die nooit zijn uitgevoerd

Onze overheid heeft het voorbije jaar bijna 20 miljoen euro belastinggeld uitgegeven aan coronatests die nooit zijn uitgevoerd. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag. Het gaat om labo’s waar prominente expertes aan verbonden zijn. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil ingrijpen.

mtmBron: BELGA

Om in voldoende testcapaciteit te voorzien voor ons land besliste de federale regering vorig jaar om een testplatform op te richten. In de schoot van acht universiteiten werden in ijltempo zogenaamde superlabo’s gebouwd die elk dagelijks 7.000 tests zouden verwerken. Die labo’s werden gerund door experten zoals professor Herman Goossens (UZ Antwerpen) en Emmanuel André (UZ Leuven).

De overheid kwam met hen overeen om iedere maand een vaste vergoeding te storten, ongeacht het aantal tests dat ze uitvoerden. Het ging om 720.000 euro per maand of 8,64 miljoen euro op jaarbasis. Daarvoor verwachtte men wel dat er dagelijks minstens 2.000 tests verwerkt zouden worden. Uit een parlementaire vraag van N-VA en onderzoek van Het Laatste Nieuws blijkt dat zelden of nooit het geval geweest te zijn. Op die manier ontvingen de labo’s 19,7 miljoen euro aan vergoedingen voor tests die ze nooit uitvoerden.

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent