Dina Tersago gaat ‘Ik wil een kind’ presenteren. ©  Dirk Vertommen

Geen relatie, maar wel samen een kind? Het staat centraal in nieuw VTM-programma ‘Ik wil een kind’

Zoeken naar iemand om samen een kind mee op de wereld te zetten, zonder dat die andere je liefdespartner is/wordt. Dat is het uitgangspunt van ‘Ik wil een kind’, een nieuw tv-programma waar VTM binnenkort mee uitpakt, zo meldt Het Laatste Nieuws. “Ik hoop dat de mensen hier met een open blik naar kijken”, aldus presentatrice Dina Tersago.

mtmBron: Het Laatste Nieuws

‘Ik wil een kind’ draait rond bewust co-ouderschap. Het programma wil singles of koppels die - om welke reden ook - geen kind kunnen krijgen, helpen om iemand te vinden om er samen één mee te verwekken en op te voeden. Die co-ouders kunnen twee alleenstaande singles zijn, of een koppel met een alleenstaande, of twee koppels… Kortom: twee partijen die samen beslissen om een kind op de wereld te zetten en samen op te voeden, zonder dat er sprake is van een romantische relatie tussen beide partijen.

Presentatrice Dina Tersago geeft toe dat het geen evident thema is. “Ik begrijp dat er tijd nodig is om aan het idee te wennen, maar ik hoop dat zo veel mogelijk mensen met een open blik naar het programma gaan kijken”, zo zegt ze in Het Laatste Nieuws. “Verandering heeft voeten in de aarde, dus daar mag wat tijd over gaan. Mensen mogen kritische vragen stellen.”

VTM zendt maandag 18 oktober een oproepaflevering uit. Daarin wordt het concept van ‘Ik wil een kind’ uit de doeken gedaan en start de zoektocht naar wensouders. Kandidaten die zich melden, worden komen vervolgens eerst in een begeleidingstraject terecht om te achterhalen of bewust co-ouderschap echt iets voor hen is.

“Hier draait mijn maag van om”

Vanuit de politiek komen er kritische reacties op het nieuwe programma. “Kinderen krijgen is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven”, stelt Vlaams minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle (CD&V). “Voor sommige koppels is dat door omstandigheden niet mogelijk. Het is belangrijk dat daarover open kan worden gesproken, ook op televisie. Toch stel ik mij de vraag of dit op deze manier wel thuishoort in een entertainmentprogramma. Een kind krijgen is nog iets anders dan een huis kopen of een partner vinden. Het belang van het kind moet steeds voorop staan en ik vrees dat dat in dit soort formats niet mogelijk is”, aldus nog Dalle.

CD&V-voorzitter Joachim Coens houdt de kerk wat in het midden. Hij vindt het vooral belangrijk dat “het belang van het kind aan bod komt”. “Het hebben van kinderen is geen spel”, stel Coens in een reactie aan Belga. “Het is belangrijk dat er een goede opvolging is door experts. Als het maar geen promotie is voor het commercialiseren van het hebben van een kind”, aldus nog Coens.

Andere politici reageren scherper. “Hier keert mijn maag van om”, tweet N-VA-parlementslid Lorin Parys. “1.000 kinderen die al geboren zijn, wachten op pleegouders. Wanneer maken we daar een programma voor?” Bij Vooruit-senator Bert Anciaux klinkt dat zo: “Is er dan geen enkele schaamte bij @VTM? Moet alles wijken voor kijkcijfers en winstbejag? Gewoon intriest”

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten