© Catrien Ales

© Catrien Ales

© Catrien Ales

© Catrien Ales

© Catrien Ales

© Catrien Ales

© Catrien Ales

© Catrien Ales

© Catrien Ales

© Catrien Ales

© Catrien Ales

© Catrien Ales

Kleinste museum ter wereld heeft nieuw kunstwerk tentoon

Tessenderlo -

Na een jaar inactiviteit door corona nam het Lomak, het kleinste museum ter wereld dat terug te vinden is in Tessenderlo, op vrijdag 8 oktober 2021 een nieuwe start. In de raadszaal van het gemeentehuis in Tessenderlo werd het kunstwerk ‘Gardening at Night’ van de Gentse kunstenaar Hans Vandekerckhove voorgesteld.

Catrien Ales

Kunstenaar Hans Vandekerckhove maakte het kunstwerk op het einde van de jaren 90 na een reis naar het zuiden van Kent (UK). Hij bezocht er ‘Prospect Cottage’ van cineast Derek Jarman, een van de eerste bekende slachtoffers van aids. Het doek meet 1,90 op 1,90 meter en is bepalend voor de stijl van Hans’ verdere carrière. Voor het Lomak maakte de kunstenaar van dit werk een glasraam op maat van het kleine museum: 0,30 x 0,30 meter. De kunstenaar verklaarde de symboliek van het werk dat een stervende man verbeeldt die ’s nachts een stuk zilte, onvruchtbare grond omtovert in een betoverende tuin. Deze transformatie is volgens de kunstenaar een van de essenties van alle kunst.

Schepen van cultuur Alies Smeets sloot het officiële gedeelte af met een dankwoord aan het bestuur van het Lomak en aan de kunstenaar. Ook burgemeester Verwimp werd niet vergeten in haar dankwoord voor zijn jarenlange steun aan het Lomak. Zoals gebruikelijk werd deze avond afgesloten met een gezellige receptie.

Niet te Missen