
Wetsdokter op proces-Sanda Dia: “Als u vier liter zeewater drinkt, dan zit u hier niet meer”
In de correctionele rechtbank in Hasselt hebben dinsdag drie onafhankelijke gerechtsdeskundigen hun verslag over de doodsoorzaak van Sanda Dia toegelicht. De 20-jarige jongeman uit Edegem kwam eind 2018 om het leven bij een uit de hand gelopen doop van studentenclub Reuzegom.
Op 4 december 2018 startte Reuzegom met het doopritueel van Sanda Dia en twee andere schachten. De doop begon in Leuven, maar kende een vervolg aan een chalet in Vorselaar. Daar moest de schacht urenlang in een ijskoude put zitten. De toestand van Dia na de inname van alcohol en visolie verslechterde zienderogen. Op 7 december 2018 overleed de jongeman in het ziekenhuis. “De doodsoorzaak is een acuut hersenoedeem door extreme hypernatriëmie (te hoge concentratie natrium in het bloed, red.)”, legde wetsdokter Werner Jacobs uit.
Volgens wetsdokter Jacobs was Dia voor de feiten een gezonde jongeman zonder medische afwijkingen. “Ik daag iedereen in deze zittingszaal uit om vanavond naar Blankenberge te rijden en daar vier liter zeewater te drinken. Dan zit u hier niet meer,” zei Jacobs ter illustratie van de te hoge concentratie aan zout in het lichaam van Dia.
De natriumconcentratie bij Sanda Dia na de doop bedroeg 193 minimol per liter (mol is de eenheid voor chemische hoeveelheid). De normale waarde bij een mens ligt tussen de 136 en 144 mmol/l. “Hij was zo zuur als een citroen”, noemde wetsdokter Ignace Demeyer het. “Toen Sanda Dia uit de put werd gehaald, was zijn doodsvonnis eigenlijk al getekend”, voegde zijn collega Niels Van Regenmortel eraan toe.

De chalet in Vorselaar waar Sanda Dia om het leven kwam. — © rr
Enkel nog grommen, niet spreken
De te hoge, toxische zoutconcentratie in het bloed van Sanda Dia leidde tot de vorming van een acuut hersenoedeem, wat dan weer leidde tot zijn dood. Daar kwam ook nog onderkoeling bij: de gemeten lichaamstemperatuur toen hij rond 21.15 uur door aanwezigen van de doop werd binnengebracht op de spoedafdeling van het AZ Malle, was 28,7 graden. “De jongeman kon enkel nog grommen, niet spreken.” De hypernatriëmie (te hoge concentratie natrium in het bloed) veroorzaakte bij Sanda Dia onomkeerbare hersenschade.
Advocaat Joris Van Cauter, die een van de Reuzegomleden verdedigt, wilde onder meer weten of er uiterlijke symptomen zichtbaar zijn bij iemand met een te hoog zoutgehalte in het bloed. “Ten eerste is er een bewustzijnsdaling, dan verwardheid en ten derde een coma,” was het antwoord van de gerechtsdeskundigen.
Reanimatie
Een kwartier later kreeg Dia een hartstilstand, waarna de zorgkundigen begonnen met de reanimatie. Drie kwartier later arriveerden de hulpdiensten met Dia in het UZ Antwerpen waar hij aan een machine met kunsthart en kunstlongen kon gelegd worden. “In Malle hebben de artsen hem proberen te reanimeren, zoals het hoort,” aldus gerechtsdeskundige en spoedarts Ignace Demeyer.
De verdediging van de achttien leden van de studentenclub Reuzegom vragen zich af of er medisch correct gehandeld is toen Sanda Dia op de spoedafdeling in Malle werd binnengebracht.
Vier Reuzegommers aanwezig
Vier van de achttien Reuzegomleden woonden het getuigenverhoor dinsdagnamiddag in persoon bij, net als onder meer vader Ousmane Dia, zijn partner, en de broer van Sanda Dia, met hun advocaten Sven Mary en Sven Debaere. De moeder van Sanda Dia verliet de zaal tijdens de uiteenzetting.
Op 22 april zullen de pleidooien in de zaak plaatsvinden. De achttien Reuzegomleden staan terecht voor onder meer onopzettelijke doding.
LEES OOK
Walter Damen verdedigt Reuzegommer: “Heb wakker gelegen van het dossier”
Om hun doemscenario te vermijden zag familie Sanda Dia maar één oplossing: “Het kwaad was geschied”
Advocaten van familie Sanda Dia laten proces stilleggen
Advocaten Reuzegommers reageren op stopzetting proces Sanda Dia: “Voor mijn cliënt is dit een opdoffer”
Beslissing van familie Sanda Dia om proces on hold te zetten, is ongezien: waarom doet ze dit? En wat gaat er nu gebeuren?
Meest bekeken video's
Lees meer
VOOR ABONNEES
Niet te Missen
Kwart Limburgers kiest Vlaams Belang, centrum verdampt
ANALYSE. Waarom een kwart van de Limburgers zou stemmen op Vlaams Belang
Zo reageren partijvoorzitters op Limburgse Peiling
Steeds meer Limburgse gemeenten willen uw snelheidsboete in hun kassa
De eerste fase zijn we al voorbij: dit staat ons nog te wachten als de droogte blijft aanhouden
Meest Recent
Evenepoel maakt na knappe zege in Luik rentree in Noorwegen en voert Quick-Step Alpha Vinyl aan
De eerste fase zijn we al voorbij: dit staat ons nog te wachten als de droogte blijft aanhouden
Artuur Peters wordt vijfde op de WB kajak in Tsjechië
Hij had inkomen van 35.000 euro, maar het mooie liedje bleef niet duren: ‘Deurwaarder Lamborghini’ riskeert twee jaar cel
8 Belgen op de 10 vinden het nu te duur om huis te kopen, aannemers melden annulaties van bestaande projecten door hoge prijzen
Onze tv-tips: boerderijdrama, kwajongens en ware liefde
Doe mee met de Goesting Fietschallenge!
FIETSEN. Van wijngaarden tot mergelgroeven, een fijne rit door Haspengouw
Fietstip van een peloton rockers: 50 km door Haspengouw via knooppunten
De Limburgse Wandelchallenge: op safari in Bosland, op zoek naar de ‘big five’