(archiefbeeld) 

(archiefbeeld) ©  AFP

Tolk op Nederlandse evacuatielijst vermoord in Afghanistan

Een Afghaanse tolk die voor Nederlanders heeft gewerkt bij een internationale missie, is woensdag vermoord in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Dat zegt de familie van de man tegen de Nederlandse openbare omroep NOS en meerdere bronnen binnen de Nederlandse overheid bevestigen dat ze van de moord weten. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een tolk die op de Nederlandse evacuatielijst stond, is vermoord.

mtm

Woensdag klopte volgens zijn familie een vertegenwoordiging van de taliban aan bij het huis waar de tolk verbleef. “Ze vroegen om hem en toen hij bevestigde wie hij was, begonnen ze ineens met een AK-47 op hem te schieten. We zijn hem verloren.”

Het is moeilijk om onafhankelijke bevestiging te krijgen van de moord. De Nederlandse bronnen van de NOS gaan er wel van uit dat de berichten over de 36-jarige tolk kloppen. Zijn familie wijst erop dat hij op de Nederlandse evacuatielijst stond en dat hij met een leugen over zijn dood zijn kans op evacuatie zou verspelen.

De man werkte niet rechtstreeks voor Nederland, maar voor de Europese politiemissie EUPOL, waar Nederland aan deelnam. Zo kwam hij op de Nederlandse evacuatielijst terecht.

De man sliep de afgelopen weken regelmatig op andere plekken, maar dat werd steeds moeilijker. “Gisteren was hij in het huis van onze ouders”, zegt zijn broer. “Vrienden en familie weigerden hem nog langer onderdak, omdat hun leven ook in gevaar zou zijn als de taliban weten dat hij bij hen logeert.”

De berichten bevestigen de vrees die veel tolken en actief betrokken Nederlanders al langer uiten. Het wordt steeds gevaarlijker om nog in Afghanistan te blijven, zeggen ze, en ook steeds moeilijker om schuilplekken te vinden.

LEES OOK

Niet te Missen