©  BELGAIMAGE

Grotere sterfte door luchtvervuiling in armere buurten van Brussel

De onderzoeksgroep Interface Demography (ID) van de Vrije Universiteit Brussel heeft in het project “Green&Quiet Brussels” aangetoond dat de armere bevolking in achtergestelde buurten tot 27 procent meer risico loopt om te sterven door luchtverontreiniging. Vooral de blootstelling aan hoge concentraties van fijn stof is schadelijk. Het onderzoek toont nog maar eens het belang aan van kwalitatieve en bereikbare groene ruimte in het stedelijke weefsel.

Bron: BELGA

Binnen het Green&Quiet Brussels-project werd als snel duidelijk dat er een verband is tussen luchtvervuiling en het risico om te sterven aan ademhalings- en hartaandoeningen.

“Een concentratiestijging van de fijnstof-fractie met 5µg/m3 geeft, bij de armere bevolking in achtergestelde buurten, tot 27 procent meer risico om te sterven aan een van de onderzochte aandoeningen dan in natuurlijke omstandigheden. In rijkere buurten is dat met 7 procent veel minder”, stelt VUB-onderzoeker Lucia Rodriguez Loureiro vast.

Openbaar groen

In het kwalitatieve luik werden 51 diepte-interviews afgenomen waarin werd gepolst naar negatieve factoren zoals luchtpollutie en positieve factoren zoals publieke groene ruimten. De respondenten die gebruik maken van openbaar groen ervaren dat als positief voor hun fysieke en mentale gezondheid. Dat wordt ook ondersteund door de kwantitatieve analyse die aantoont dat wie dichtbij publieke groene ruimten woont in Brussel een kleiner risico heeft op het sterven door natuurlijke oorzaken. 

Het onderzoek toonde tot slot nog aan dat de coronapandemie de behoefte aan kwalitatief openbaar groen deed toenemen en het probleem van de ongelijke voorziening, toegankelijkheid en kwaliteit ervan vergrootte.

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent