© Geert Van Baelen

Vrachtwagen verliest 800 liter zwavelzuur uit lekkende container in Lommel

Lommel -

De afrit van de rotonde aan de Balendijk richting de Gerard Mercatorstraat werd donderdag rond 10.45 uur afgesloten voor alle verkeer, nadat een vrachtwagen 800 liter zwavelzuur had gelekt. Hulpverleningszone Noord-Limburg kwam ter plaatse om het zuurspoor te neutraliseren. “Voor de omgeving was er geen enkel moment gevaar.”

Rond 10.15 uur kreeg de hulpverleningszone Noord-Limburg een oproep voor een incident met gevaarlijke stoffen op industrieterrein Balendijk. Her was ook meteen duidelijk dat het een lek met zwavelzuur betrof. Ter plekke troffen de hulpdiensten de chauffeur die aangaf dat zijn vrachtwagen begon af te remmen onder invloed van het lekkend zwavelzuur op het remsysteem. De vracht bestond uit 18 kubuscontainers met telkens 800 liter zwavelzuur. “De oplegger was nog dicht dus we wisten aanvankelijk niet hoeveel containers lekten”, stelt majoor Bart Kuyken van de brandweer. “Dus zijn we onmiddellijk begonnen met een gaspak-interventie om eerst de situatie in kaart te brengen. Uiteindelijk bleek één container lek te zijn en daarvan was de inhoud weggelopen. Twee andere vaten bleken beschadigd maar hebben niet gelekt.”   

Geneutraliseerd

Een spoor van zwavelzuur werd gesitueerd vanaf de rotonde op de ringlaan N71 tot halfweg Gerard Mercatorstraat, een relatief kort traject van een paar kilometer. “We hebben het wegdek met een sproeiwagen afgespoten en het zuurspoor geneutraliseerd. Dat is ook gecontroleerd met metingen. Op de locatie waar het voertuig tot stilstand was gekomen, hebben we over een afstand van 200 meter een afsluiting voorzien omdat hier bepaalde plekken nog geïnfiltreerd zijn en gesaneerd zullen moeten worden.”

 

 ©  gvb

Kuyken stelt dat er geen enkel moment gevaar is geweest voor de omgeving. “Zwavelzuur is geen giftige stof, maar wel een bijtende stof die brandwonden kan veroorzaken. Er is ook niets in de riolering gelopen.” Het overladen van de andere containers nam de ruime namiddag in beslag, en de vrachtwagen zelf werd ook weggetakeld naar een afgeschermde plaats voor verder ontmanteling. Ondertussen werd het verkeer omgeleid. Bestuurders die voor het afsluiten van de weg nog op de plek gepasseerd zijn werden aangeraden om bij eventuele schade aan het voertuig contact op te nemen met hun verzekering. De stedelijke milieudienst kwam ter plekke en zal de verdere sanering opvolgen.

 ppn/gvb

Niet te Missen