© Reuters/BSR agency

Acteur Alec Baldwin schiet per ongeluk crewlid dood tijdens opnames nieuwe film ‘Rust’

Alec Baldwin (63) heeft tijdens de opnames van de nieuwe westernfilm ‘Rust’ per ongeluk een crewlid doodgeschoten. Dat gebeurde toen de bekende Hollywoodacteur een vuurwapen dat als rekwisiet diende, afvuurde. Ook de regisseur raakte zwaargewond, zo bevestigt de lokale politie. De opnames van de film werden stilgelegd.

adb, mtmBron: Deadline, NBC

De politie werd donderdag rond 13.50 uur (lokale tijd) opgeroepen naar de Bonanza Creek Ranch, een bekende filmlocatie in het noorden van de Amerikaanse staat New Mexico. Er was iemand neergeschoten op de set van ‘Rust’, een nieuwe westernfilm met Alec Baldwin in de hoofdrol, zo luidde het.

De Bonanza Creek Ranch. 

De Bonanza Creek Ranch. ©  AP

Ter plaatse bleek dat de 42-jarige ‘director of photography’ (cameraregisseur) Halyna Hutchins in de buik was geraakt. De vrouw werd nog per helikopter naar het universitair ziekenhuis van New Mexico overgevlogen, maar overleed aan haar verwondingen. Ook Joel Souza, de 48-jarige regisseur van ‘Rust’, raakte gewond bij het incident. Volgens The Hollywoord Reporter verkeert hij “in kritieke toestand” en ligt hij op de afdeling intensieve zorg in het Christus St. Vincent-ziekenhuis in Santa Fe.

Halyna Hutchins en Joel Souza. 

Halyna Hutchins en Joel Souza. ©  afp/ss

Na onderzoek bleek dat Alec Baldwin het fatale schot had gelost, toen de camera’s aan het draaien waren. Per ongeluk. “Bij een van de scènes werd een vuurwapen als rekwisiet gebruikt”, zo meldt de sheriff van Santa Fe County in een persbericht. “Speurders onderzoeken nog hoe en wat voor type projectiel precies werd afgevuurd.”

Het is voorlopig niet duidelijk of het “nepwapen” verkeerdelijk werd geladen met echte kogels of dat het buskruit dat doorgaans in losse flodders wordt gebruikt, op een of andere manier een beetje “puin” uit de loop van het wapen heeft gelanceerd.

“Tragisch ongeluk”

De 63-jarige acteur werd ondervraagd, maar nadien vrijgelaten. Op een paar foto’s is te zien hoe hij duidelijk aangeslagen is door wat er gebeurd is. “Niemand werd gearresteerd of aangeklaagd”, verklaarde de sheriff nog. “Alles wijst voorlopig op een tragisch ongeluk. De zaak wordt wel nog verder onderzocht en er worden nog getuigenverklaringen afgenomen.”

 

 ©  BSR agency

De opnames van ‘Rust’ zijn voorlopig stopgezet, zo melden Amerikaanse media. “De volledige cast en crew zijn diep geschokt door deze tragedie”, zo heeft de productiemaatschappij Rust Movie Productions meegedeeld. “We verlenen onze volle medewerking aan het onderzoek van de politie van Santa Fe.”

De onderneming betuigde ook haar medeleven aan de familie van Hutchins en beloofde steun aan het hele team “om deze vreselijke gebeurtenis te kunnen verwerken”.

Alec Baldwin

Baldwin werd de voorbije jaren bijzonder populair in de VS door zijn imitaties van ex-president Donald Trump in het satirische programma ‘Saturday night live’. Baldwin is eveneens coproducent van ‘Rust’. Hij acteert erin naast onder anderen Travis Fimmel, Brady Noon, Frances Fisher en Jensen Ackles. Hij speelt de beruchte outlaw Harland Rust, wiens kleinzoon ter dood veroordeeld is voor het onopzettelijk doden van een ranger in de jaren 1880. Baldwin postte eerder op de dag op Instagram een foto vanop de set, met nepbloed op zijn buik: “Terug naar in persoon op kantoor werken. Verdorie, het is vermoeiend”, zo stond erbij te lezen. De post werd na het incident offline gehaald.

Zoon Bruce Lee

Het voorval doet denken aan een gelijkaardig incident in maart 1993, waarbij Brandon Lee, de zoon van Bruce Lee, op 28-jarige leeftijd overleed tijdens opnames van de film ‘The crow’. Het wapen dat toen gebruikt werd, moest losse flodders bevatten. Maar uit de autopsie bleek dat Lee geraakt werd door een kogel die vastzat in de loop en loskwam door de losse flodder.

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent