©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Negen EU-lidstaten kanten zich tegen hervorming van energiemarkt

In het debat over de hoge energieprijzen hebben Duitsland, Nederland en zeven andere lidstaten zich maandag in een gemeenschappelijk statement uitgesproken tegen een hervorming van de Europese energiemarkt.

Bron: BELGA

“We kunnen geen maatregelen steunen die in strijd zijn met de interne markt voor gas en elektriciteit, bijvoorbeeld een ad hoc hervorming van de groothandelsmarkt voor elektriciteit”, klinkt het in de verklaring van Duitsland, Nederland, Luxemburg, Ierland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Estland en Letland.    

Landen als Spanje en Frankrijk voeren campagne voor een hervorming van de groothandelsmarkt voor elektriciteit. Ze hopen zo de impact van de gasprijzen op de stroomprijzen te verminderen. Ook de gezamenlijke aankoop en opslag van gas worden als mogelijke maatregelen tegen de hoge energieprijzen naar voren geschoven. 

Interconnectiviteit

Volgens Duitsland en co worden de prijsverhogingen veelal voortgestuwd door internationale factoren, zoals het economische herstel na de coronacrisis en de grote wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen, in combinatie met een aantal problemen aan de aanbodzijde. Het heeft volgens hen dan ook weinig zin om te sleutelen aan het ontwerp van de interne energiemarkt. Wel moet de interconnectiviteit tussen nationale markten verder opgekrikt worden. Daarnaast breken de negen een lans voor energie-efficiëntie en de versnelde uitrol van hernieuwbare energiebronnen.  

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben vorige week op een top in Brussel de energieproblematiek onder de loep gehouden. De standpunten van de lidstaten liggen echter ver uit elkaar, ook al omdat ze niet in dezelfde mate getroffen worden door de snelle stijging van de prijzen worden getroffen. Morgen/dinsdag zetten de ministers van Energie het debat voort op een bijeenkomst in Luxemburg.

Niet te Missen

Meest Recent