Zhong Shanshan 

Zhong Shanshan ©  Jiang Xin/ChinaImages/Sipa USA

Bijna elke dag een nieuwe dollarmiljardair in China

In China zijn er vorig jaar 307 dollarmiljardairs bijgekomen. Met andere woorden: zo goed als elke dag is er een nieuwe dollarmiljardair in het land. Dat blijkt woensdag uit de nieuwe rijkenlijst van het Chinese magazine Hurun. De op één na grootste economie ter wereld telt nu in totaal 1.185 dollarmiljardairs. Op tien jaar tijd is dat aantal vervijfvoudigd.

jvhBron: BELGA

Het grootste vermogen – een slordige 60,6 miljard dollar (52,2 miljard euro) – is volgens Hurun te vinden bij de 67-jarige Zhong Shanshan, de eigenaar van het drankenbedrijf Nongfu Spring. Hij gaat Zhang Yiming vooraf, de 38-jarige oprichter van het videoplatform Tiktok. Zijn vermogen wordt op 52,8 miljard dollar geraamd. Zeng Yuqun, de topman van autobatterijfabrikant CATL, prijkt met 47,4 miljard dollar op de derde plaats. De top vijf wordt verder vervolledig door Pony Ma, hoofd van het technologiebedrijf Tencent, en Alibaba-oprichter Jack Ma.

Als gevolg van de crisis op de Chinese huizenmarkt, staat er geen enkele vastgoedmagnaat meer in de top tien. Xu Jiayin, de oprichter van de noodlijdende vastgoedontwikkelaar Evergrande, stond in 2017 nog bovenaan de lijst. Intussen is hij teruggevallen naar de 70ste plaats, maar wel nog altijd met een vermogen van 11,3 miljard dollar.

LEES OOK

Meest Recent