©  BELGA

Langverwacht rapport legt “klungelige” fraude van Sihame El Kaouakibi bloot

De Vlaamse Inspectie Voor Financiën heeft haar rapport klaar met de subsidiestromen naar de vzw’s van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi. De inhoud van het rapport staat eerst in Het Laatste Nieuws en minister van Financiën Matthias Diependaele bevestigt aan Belga de bedragen.

Bron: BELGA

Sihame El Kaouakibi kreeg sinds 2012 exact 1.363.622 euro Vlaams subsidies. Het rapport spreekt over “systematisch en symptomatisch misbruik van Vlaamse subsidiestromen”.

Niet alleen El Kaouakibi verrijkte zich. In meerdere gevallen werden ook vergoedingen toegekend aan familieleden in de vorm van kilometervergoedingen en vrijwilligersvergoedingen. “Soms werden onkosten wel heel klungelig ingediend”, zegt Diependaele. “Zo deed een familielid van El Kaouakibi de boekhouding van Let’s Go Urban. Die stuurde een factuur voor maaltijdcheques door, maar geprint op briefpapier van het bedrijf waar dat familielid écht werkte en waar de vzw niets mee te maken had. Ik vermoed dat men op een bepaald moment in de omgeving van El Kaouakibi wel erg overmoedig werd.”

Systematisch misbruik

Ook telefoniekosten van Sihame El Kaouakibi zelf werden op het adres van de vzw ingediend. Het gaat steeds om kleine bedragen van enkele tientallen of honderden euro’s, maar ze komen wel systematisch terug in heel wat dossiers.

“We kunnen hier echt spreken van systematisch en symptomatisch misbruik van subsidiestromen”, aldus Diependaele. “Steeds dezelfde bedragen werden aan familieleden betaald zonder nota of uitleg. Maar die mensen hadden niets te maken met de vzw.” 

Het rapport is ook kritisch voor de overheid. Vaak werden subsidies te makkelijk uitgekeerd en de besluiten “te vaag en te vrijblijvend opgemaakt”, luidt het.

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent