Themabeeld — © Getty Images/iStockphoto
Wetenschappers ontdekken oorzaak van progressie Alzheimer in hersenen
Clusters van toxische eiwitten, die verantwoordelijk worden geacht voor de cognitieve achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer, blijven niet in één deel van de hersenen. Ze bereiken verschillende delen en stapelen zich daar tientallen jaren lang op waardoor hersencellen afsterven. Dat blijkt uit een nieuwe studie die vrijdag is gepubliceerd.
Het artikel, gepubliceerd in Science Advances, is het eerste dat menselijke gegevens gebruikt om de snelheid te becijferen van moleculaire processen die tot Alzheimer leiden. Het zou van invloed kunnen zijn op de manier waarop behandelingen worden ontwikkeld.
Het weerlegt de theorie dat clusters zich op één plaats vormen en een kettingreactie teweegbrengen in andere gebieden, een patroon dat bij muizen is waargenomen. Zo’n verspreiding kan zich voordoen, maar is niet de voornaamste factor, zeggen de onderzoekers.
400 hersenstalen
“Twee dingen maakten dit mogelijk”, vertelt Georg Meisl, chemicus aan de Universiteit van Cambridge en een van de hoofdauteurs van het artikel. “Ten eerste de studie van zeer gedetailleerde gegevens van PET-scans en verschillende verzamelde datasets, en de wiskundige modellen die de laatste tien jaar zijn ontwikkeld.”
De onderzoekers gebruikten 400 hersenstalen genomen bij overleden Alzheimer-patiënten en 100 PET-scans van mensen die leven met de ziekte om de samenklontering van het tau-eiwit te volgen. Tau en een ander eiwit, beta-amyloïde, stapelen zich op, waardoor hersencellen afsterven en de hersenen krimpen.
Dat veroorzaakt geheugenverlies en een onvermogen om alledaagse taken uit te voeren. De ziekte treft wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen.
De onderzoekers ontdekten ook dat het vijf jaar duurt voordat de samengeklonterde eiwitten in aantal verdubbeld zijn. Dat is een “bemoedigend” cijfer, volgens Meisl, omdat het aantoont dat zenuwcellen in staat zijn deze eiwitten te bestrijden. “Misschien als we de cellen een beetje kunnen verbeteren, kunnen we het begin van de ernstige ziekte aanzienlijk uitstellen.”
LEES OOK
Vorig jaar 96 verdwijningen van personen met dementie
Acteur Bruce Willis (67) heeft frontotemporale dementie, maar wat is dat eigenlijk? “Dit heeft een enorme sociale impact”
Stop Alzheimer verzamelt recordbedrag voor wetenschappelijk onderzoek
Universiteit Maastricht zoekt vrijwilligers voor studie met pil die alzheimer afremt
Nieuw medicijn lecanemab kan mogelijk alzheimer afremmen, maar er zijn wel nog zorgen over bijwerkingen
Bekijk
Hoofdpunten
Appeltans kiest voor topadvocaat (en legt zo strategie al op tafel)
Minister Demir scherp voor stad Genk: “Erkenning moskeeën is nachtmerrie”
Papa van Sanda Dia toont de vuile schoenen van zijn zoon: “Dit is het enige wat me nog rest van hem”
Afscheidnemende Frank Deboosere sinds jaar en dag getrouwd met Hamontse ‘weervrouw’
Diepenbekenaar wil zelf windmolen bouwen in zijn tuin: heeft dat zin?
Onderzoek hoe gezond je tuin is: “We willen in heel Limburg theezakjes in de grond”