©  EPA-EFE

Spaans dorp opgeschrikt door drama: jongetje (9) verdwijnt en wordt vermoord gevonden bij veroordeelde moordenaar

Tientallen mensen zijn zondag op straat gekomen in het Spaanse Lardero. Ze herdachten er de negenjarige Alex, een jongen die donderdag ontvoerd en vermoord werd door een 54-jarige dorpsgenoot. “Deze vreselijke moord had voorkomen kunnen worden”, zeiden de geschokte aanwezigen.

gjsBron: el pais, el mundo

De negenjarige Alex had zich donderdagnamiddag voor Halloween verkleed als het meisje uit de horrorfilm The exorcist. Met zijn vriendjes speelde hij in een parkje in Lardero, een gemeente met 11.000 inwoners, toen hij plots weg was. De kinderen sloegen alarm, de politie werd ingeschakeld en een grote zoektocht werd op poten gezet.

 

 ©  EPA-EFE

Een meisje waarmee Alex aan het spelen was vertelde agenten dat een man hem meegenomen had, en ze wees het huis aan waar die zich in zou bevinden. Op de derde verdieping van dat gebouw, op amper 50 meter van het park, troffen drie mannen die hielpen bij de zoektocht de jongen na enkele uren aan in de armen van een 54-jarige man. Hij was vermoord. De politie moest tussenbeide komen om te vermijden dat de mannen de verdachte ter plaatse zouden lynchen, zo furieus waren ze.

Veroordeeld

Hij ontkende het zelf, maar er was amper twijfel dat de vijftiger diegene was die Alex ontvoerd en vermoord had. Zijn voorgeschiedenis hielp daar niet bij: de volgens zijn buren erg stille en asociale man was in 1998 in de gevangenis beland. Hij had toen de 26-jarige immomakelaar Maria del Carmen Lopez brutaal om het leven gebracht. In de rechtbank beschreef hij akelig accuraat hoe hij opgewonden van haar werd tijdens het bezoek aan een appartement dat ze verkocht, haar gewelddadig op het bed gooide en haar meerdere keren sneed met een mes. Terwijl ze nog wat tegenstribbelde, verkrachtte hij haar ook nog. Ze overleefde het niet.

Negen jaar eerder had de toen 24-jarige man een meisje van dertien naar zijn huis gelokt. Hij bond haar vast op een stoel, zei wat obscene dingen en spande de koord rond haar nek aan tot ze het bewustzijn verloor. En dan ejaculeerde hij op haar. Het leverde hem zeven jaar cel op. Twee jaar daarna vermoordde hij Maria del Carmen Lopez. Eigenlijk moest hij nog tot 2023 in de gevangenis blijven, maar in april 2020 kwam hij door zijn voorbeeldige gedrag in de gevangenis vrij onder voorwaarden. De plaats waar hij nu zonder twijfel opnieuw naartoe gaat.

In het appartement troffen de agenten niets dan rommel en lege flesjes bier aan. Buren vertellen in Spaanse media hoe de man een marginaal bestaan leidde. “Hij zag er arm uit”, zei iemand in El pais. Een zonderling, een eenzaat. Dat is het beeld dat blijft hangen.

Vermeden

De woede is dan ook groot bij de tientallen mensen die zondag in Lardero op straat kwamen. “De dood van Alex had vermeden kunnen worden als justitie zijn werk gedaan had”, zei een familielid van de jongen. “Deze moordenaar had zijn straf moeten uitzitten en had niet op vrije voeten mogen zijn.

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  EPA-EFE

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent