VN-resoluties verbieden Noord-Korea om ballistische raketten te testen, maar het land voerde de afgelopen maanden meerdere testlanceringen uit. ©  via REUTERS

China en Rusland willen versoepeling sancties tegen Noord-Korea

China en Rusland dringen aan op een versoepeling van de internationale sancties tegen Noord-Korea, blijkt woensdag uit een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad.

Bron: BELGA

De twee landen willen “de levenskwaliteit van de burgerbevolking in Noord-Korea verbeteren” door handelsbeperkingen op landbouwproducten, zeevruchten, textiel en olieproducten op te heffen. Ook bepleiten ze een opheffing van het verbod voor Noord-Koreanen om in het buitenland te werken.

De kans is klein dat de Veiligheidsraad het ontwerp goedkeurt. De hervatting van proeflanceringen van ballistische raketten en andere langeafstandswapens door Noord-Korea in de afgelopen maanden baart de internationale gemeenschap zorgen. VN-resoluties verbieden Noord-Korea om ballistische raketten te testen.

Het regime van leider Kim Jong-un zorgt al jaren voor internationale onrust door te werken aan geavanceerde wapens. De vorige Amerikaanse president Donald Trump probeerde in 2019 te onderhandelen met Kim, maar dat leidde niet tot een doorbraak. Wel heeft het regime van Kim meermaals laten weten af te willen van de internationale sancties waar Noord-Korea onder gebukt gaat.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten