Themabeeld — © EPA-EFE
Honderdduizenden plasticdeeltjes vervuilen kusten wereldwijd
Meer dan 90 procent van de landen die aan een onderzoek naar vervuiling hebben deelgenomen, hebben honderdduizenden plasticdeeltjes op hun kustlijn liggen. Dat blijkt uit het onderzoek van de Schotse milieuorganisatie Fidra.
Het gaat om nurdles, stukjes plastic niet groter dan een erwt, die gebruikt worden om plastic producten mee te produceren. Die nurdles werden gevonden in 21 van de 23 landen die deelnamen aan het onderzoek, waaronder ook ons land.
Fidra schakelde voor een ‘Great Global Nurdle Hunt’ 900 vrijwilligers in die samen in oktober 730 uur lang stranden afstruinden op zoek naar die plastichagel. Volgens een schatting van de organisatie belanden 230.000 ton nurdles jaarlijks in de oceanen wereldwijd. Ze verwijst naar wetenschappelijke studies die beweren dat nurdles bijna onmogelijk te verwijderen, hergebruiken of recycleren zijn, en die hebben aangetoond dat plastic op stranden CO2, ethyleen, methaan en propaan gassen kan vrijgeven die allemaal bijdragen tot de opwarming van de aarde.
COP26
Leden van Fidra zullen de resultaten van hun onderzoek dinsdag voorstellen op de internationale klimaattop COP26 in Glasgow. “We kunnen geen energie en fossiele brandstof blijven gebruiken om plastic te maken, die dan uiteindelijk in de omgeving terechtkomt”, zegt Megan Kirton van Fidra. “De vervuiling van nurdle bewijst dat plastic al wordt verkwist nog voor het is gebruikt om iets te maken, wat een enorme verspilling van hulpbronnen is en een bedreiging voor dieren in het wild.”
De 23 landen waar Fidra gezocht heeft naar plasticdeeltjes zijn: de Verenigde Arabische Emiraten, Australië, België, Bangladesh, Brazilië, Canada, Chili, China, Costa Rica, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Guernsey (een van de Kanaaleilanden), Griekenland, Kenia, Sri Lanka, de Malediven, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Portugal, Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Italië.
Massaklacht tegen chemiereus 3M: wat is dat precies? Wie kan zich aansluiten? En waarom moet het snel gaan?
Plasticvervuiling kan tegen 2040 met 80 procent dalen volgens VN-Milieuprogramma
Marita Mertens (Belfort International): “Er is een wereldwijd voedseltekort, maar wij moeten van eten plastic maken”
Belgische regering wil “zo snel mogelijk” akkoord over CO2-export naar Noorwegen
Aquafin haalt 95 procent van fosfor uit het afvalwater
Patrik Hrosovsky zet KRC Genk met belangrijk doelpunt op weg naar zege: “We kunnen blijven dromen”
Knieblessure Bryan Heynen valt mee: “Emotioneel omdat ik team niet kon helpen”
Ja, het kan nog! KRC Genk houdt zijn kans op vijfde titel gaaf met zege op Club Brugge
ANALYSE. Stef Wijnants: “Tolu zakte zwaar door het ijs, Genk moet zondag stuk sterker voor de dag komen”
Overwinningsfeest voor Erdogan loopt uit de hand in Genkse Stalenstraat: “Stuk straat als driftzone”
Steenarend ontsnapt aan kasteel van Duras: “Ze zal hoogstens een kip weg plukken, maar geen mens aanvallen”