©  AFP

VN: “Meer dan 11.000 Congolezen op de vlucht naar Oeganda na nieuwe aanval”

Minstens 11.000 Congolezen zijn op de vlucht geslagen naar buurland Oeganda na nieuwe aanvallen in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Het merendeel van de vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. Dat zeggen de Verenigde Naties dinsdag.

jvhBron: BELGA

“Een heropleving van de gevechten in het oosten van het land dwong 11.000 burgers om zondagavond te vluchten naar de grens met Oeganda”, zegt Shabia Mantoo, woordvoerder van de VN-Vluchtelingenorganisatie. “Dit is het grootst aantal mensen dat op de vlucht sloeg sinds een jaar.”

In de nacht van zondag op maandag vielen bendes gewapende mannen verschillende legerposten aan in de regio van Bunagana, dichtbij de grens met buurlanden Oeganda en Rwanda. Volgens het leger zitten de rebellen van de M23-beweging achter de aanval, maar de rebellengroep zelf ontkent dit.

“Honderden mensen kwamen aan met keukengerei, matrassen, kleren... Spullen die ze inderhaast verzamelden tijdens hun vlucht”, zegt de VN-organisatie. De vluchtelingen getuigden hoe de aanvallers huishielden in de dorpen Binja, Kinyarugwe en Chanzu.

Aangeboden door onze partners