©  AP

Taliban vraagt Amerikaans Congres in open brief om sancties te schorsen: “Lijden van kinderen heeft geen politieke rechtvaardiging”

In een open brief aan het Amerikaanse Congres dringt de Afghaanse talibanleiding er bij de Verenigde Staten op aan om de humanitaire en economische crisis in Afghanistan aan te pakken. In de brief, ondertekend door de minister van Buitenlandse Zaken van de taliban, Amir Khan Mutaqi, wordt Washington gevraagd de tegoeden van de Afghaanse centrale bank vrij te geven.

Bron: BELGA

“De fundamentele uitdaging voor ons volk is momenteel de financiële veiligheid maar de bevriezing van tegoeden van ons volk door de Amerikaanse regering is reden tot bezorgdheid”, aldus de woensdag vrijgegeven brief.

De taliban vrezen dat de huidige situatie tot massale migratie zal leiden en schade zal toebrengen aan de gezondheidszorg en het onderwijs in het land, zo klinkt het nog. “Het lijden van een kind door ondervoeding, de dood van een moeder door gebrek aan gezondheidszorg, het onthouden van voedsel, onderdak, medicijnen en andere primaire behoeften aan de gewone Afghaan heeft geen politieke of logische rechtvaardiging, en het is schadelijk voor het prestige van de regering en de bevolking van de Verenigde Staten omdat dit een zuiver humanitaire kwestie is”, zo staat er te lezen.

Toen de taliban in augustus de macht in het land overnamen, werd de meeste hulp aan Afghanistan opgeschort. Ongeveer 9 miljard dollar van de centrale bankreserves van het land, waarvan het grootste deel in de Verenigde Staten is geparkeerd, zijn bevroren.

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent