Nico Cilissen, erecommisaris van de gerechtelijke politie Tongeren, voerde het onderzoek in de Parachutemoord. ©  Karel Hemerijckx

PODCAST. De miraculeuze vondst van Els Clottemans: “Ik heb de pilot chute gevonden, dus Els Van Doren is vermoord”

Opglabbeek -

Maandag 20 november 2006. Twee dagen geleden stortte parachutiste Els Van Doren uit Ranst neer in een tuin in Opglabbeek, nadat haar valscherm gesaboteerd werd. Maar dan wordt de vermiste pilot chute plots teruggevonden.

geo, nv

Die maandag wordt commissaris Nico Cilissen van de federale gerechtelijke politie in Genk verwacht voor een vergadering over de aanpak van het onderzoek. In het politiebureau waar de meeting plaatsvindt, worden op dat moment ook enkele leden van de parachuteclub van Zwartberg gehoord over Els Van Doren en haar noodlottige sprong. Eén van die getuigen is de 22-jarige studente lager onderwijs Els Clottemans – Babs voor de vrienden – die afgelopen zaterdag samen met Els Van Doren uit het vliegtuig was gesprongen. En er is één element in haar verklaring dat het onderzoek met een knal op gang zal schieten, vertelt Nico Cilissen van de federale gerechtelijke politie, in de tweede aflevering van onze podcast ‘De Parachutemoord’.

BELUISTER OOK. De Parachutemoord, deel 1: “Ze hoort een vieze slag en ineens ziet ze een been en voet”

“Pilot chute hangt in een boom”

Speurder Nico Cilissen: “Terwijl wij bezig zijn met die vergadering, biedt Els Clottemans zich aan. Zij geeft wat informatie over het feit dat zij lid is van die club, en ze vertelt het verhaal van wie wie kent. En dan zegt ze plots: ‘Ik heb, denk ik, de pilot chute zien hangen in een boom op de weg tussen Opglabbeek en Genk.’” Die zogenaamde pilot chute is een kleine parachute ter grootte van een keukenhanddoek, die noodzakelijk is om het hoofdvalscherm open te trekken. En net dat cruciale onderdeel ontbrak na de val van Els Van Doren bij haar materiaal.

Parachutiste Els Van Doren stortte neer in een tuin in Opglabbeek. ©  ROB TV

Liefdesaffaires

Als er de voorbije dagen nog enige twijfel heeft bestaan dat de dood van Els Van Doren misschien tóch een ongeluk was, dan veegt de vondst van de pilot chute die mogelijkheid resoluut van tafel. En aangezien die pilot chute bovenin een boom hangt – op zo’n twintig meter van de begane grond, en ver van de plaats waar Els Van Doren neerkwam – dan moet die al hoog in de lucht van het systeem weg gekatapulteerd zijn. Dat laatste kan maar één ding betekenen: dat iemand het lint tussen de pilot chute en het hoofdvalscherm heeft doorgesneden. Met als gevolg dat wanneer Els haar parachute wil trekken, die kleine pilot chute loskomt, naar beneden dwarrelt en uiteindelijk in een boom langs de Weg naar Zwartberg belandt. Waar Els Clottemans het scherm dus twee dagen later terugvindt. Vanaf dat moment is de politie er helemaal zeker van: dit is moord. Het onderzoek dat vanaf dan gevoerd wordt, brengt enkele geheime liefdesaffaires aan het licht, waarin de speurders al snel een mogelijk motief zien.

Ronny Mariën is een specialist in valschermen. ©  Boumediene Belbachir

Luister nu gratis naar ‘De Parachutemoord in de HBvL-nieuwsapp, via hbvl.be/podcast of via je favoriete podcastapp. Zoek ons daar op ‘HBvL True Crime’.

Reageren? Dat kan via podcast@hetbelangvanlimburg.be.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen