Vijftien jaar na de parachutemoord mag Els Clottemans (37) overdag de gevangenis verlaten om een VDAB-opleiding te volgen.  

Vijftien jaar na de parachutemoord mag Els Clottemans (37) overdag de gevangenis verlaten om een VDAB-opleiding te volgen.  ©  Gianni Barbieux

PODCAST. Heisa tijdens proces over Parachutemoord: het ‘verdwenen’ bewijsstuk dat plots weer opduikt

Oudsbergen/Tongeren -

Eind oktober 2010: het proces rond de parachutemoord zit er bijna op. Alleen de pleidooien staan nog op de agenda. Maar dan gebeurt er iets wat niemand, maar dan ook níemand had kunnen bedenken.

geo, nv

Met strafpleiters Vic Van Aelst – advocaat van beschuldigde Els Clottemans – en Jef Vermassen – raadsman van de echtgenoot en de kinderen van slachtoffer Els Van Doren, staan er twee zwaargewichten tegenover elkaar in de arena van het Tongerse assisenhof. En dat zorgt zoals verwacht voor vuurwerk.

BELUISTER OOK. De Parachutemoord, deel 1: “Ze hoort een vieze slag en ineens ziet ze een been en voet”

“Uitgekookte killer”

Vooral het pleidooi van Jef Vermassen is memorabel. De hele zaal hangt aan zijn lippen wanneer hij punt voor punt en tot in het kleinste detail opsomt waarom Els Clottemans wel de dader van de parachutemoord móet zijn, ook al is er geen enkel materieel bewijs. Het motief? “Haar liefdesrivale uit de weg ruimen om minnaar Marcel voor zich alleen te hebben”, zo zegt Vermassen. Tijd en gelegenheid om de parachute van Els Van Doren te saboteren? “Veertien dagen vóór de fatale val”, aldus de strafpleiter, “met een schaar, in het appartement van Marcel, terwijl het toekomstige slachtoffer de liefde bedreef met haar Nederlandse minnaar.” Wat volgens de advocaat meteen ook aantoont dat de beschuldigde een uitgekookte killer is, want – zo pleit Vermassen – Clottemans had twee weken de tijd om tot inkeer te komen, maar dat deed ze niet. En ook: dat de beschuldigde in huilen uitbarstte vóór bekendgemaakt werd dat Els Van Doren overleden was, en dat zij de doorgesneden pilot chute terugvond – hoog in een boom – is geen toeval geweest. Integendeel, aldus Jef Vermassen, dat kan alleen maar betekenen dat Clottemans daderkennis had: ze wíst dat de val van Van Doren fataal zou aflopen omdat zij het lint van de pilot chute, die ze vanuit de lucht had kunnen volgen, had doorgesneden…

BELUISTER OOK. De miraculeuze vondst van Els Clottemans: “Ik heb de pilot chute gevonden, dus Els Van Doren is vermoord”

“De trofee van Clottemans”

Een laatste pijler van Vermassens exposé is de mysterieuze verdwijning van een rood toiletzakje, dat Els Van Doren altijd bij zich droeg. Sinds de moord is dat tasje spoorloos. “Meegenomen door Els Clottemans, als een soort trofee”, zo raast de advocaat tijdens zijn uiteenzetting. Maar dan, tijdens de beraadslaging van de jury, duikt dat vermiste tasje plots op wonderbaarlijke wijze op, vertelt Jef Vermassen in de podcast. “Terwijl de jury aan het beraden is, beginnen zij naar stukken te kijken, en vinden zij tussen die stukken dat rode make-uptasje. Dan zijn ze gaan kijken naar de inventaris, en dat tasje staat daar niet op. Dus, dan is de vraag: ‘Hoe komt dat tasje plots in handen van de jury terecht?’ Ik heb maar één uitleg, en die is dat iemand in opdracht van Els Clottemans dat tasje daar tussen gestopt heeft. ’t Is een hypothese, en niet meer dan dat, maar ja, dat was een nieuw aspect, een surprise-element.”

BELUISTER OOK. Hoe het net rond Els Clottemans zich sluit: “Er zijn maar drie mensen die de dader kunnen zijn”

Volgens Cyriel Lambrix is er echter een heel ándere verklaring voor het mysterie van het rode make-uptasje. Wat die verklaring dan wel is, wordt voor het eerst onthuld in de vijfde en laatste aflevering van ‘De Parachutemoord’.

BELUISTER OOK. Omgeving van Els Clottemans reageert: “Hoe kan de dader Els zijn? Die doet zoiets toch niet!”

Luister nu gratis naar ‘De Parachutemoord’ in de HBvL-nieuwsapp, via hbvl.be/podcast of via je favoriete podcastapp. Zoek ons daar op ‘HBvL True Crime’.

Reageren? Dat kan via podcast@hetbelangvanlimburg.be.

Niet te Missen