Er werden allerlei siervogels uit een slecht verlichte garage gehaald in Tongeren. (Archieffoto) 

Er werden allerlei siervogels uit een slecht verlichte garage gehaald in Tongeren. (Archieffoto) ©  NHC

Dierenleed

Tientallen vogels, katten, honden en cavia’s weggehaald uit huis in Tongeren

Tongeren -

Uit een huis in Tongeren zijn een 40-tal vogels, een paar cavia’s, twee honden en een kwartet katten weggehaald. De dieren zijn verwaarloosd. De politie viel samen met een inspecteur van de dienst dierenwelzijn maandag binnen na een anonieme tip.

Bij de controle door agenten van de lokale politie Tongeren/Herstappe bleek dat voor de twee honden geen chip en bijhorende paspoort kon worden aangetoond. Ook bij de 4 katten ontbrak een chip. De verplichte castratie of sterilisatie was niet uitgevoerd en kon voor deze dieren eveneens geen paspoort worden voorgelegd.

In de tuin liepen nog cavia’s zonder eten, drinkwater op een dikke laag uitwerpselen in een kleine kooi. En in de garage zaten een paar dozijn siervogels zoals kanaries, valkparkieten, Australische koningsparkieten, enzovoort. Ook de vogels werden niet op een correcte manier gehouden. Zo zagen ze amper daglicht en hadden ze amper eten of drinken. Daarom werd beslist om de dieren in beslag te nemen. De katten en honden werden naar het dierenasiel in Sint-Truiden gebracht. De cavia’s en vogels werden in het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen opgevangen.

Stijging

Bij het NHC merken ze dat er meer en meer verwaarloosde dieren in beslag worden genomen. “De inspecteurs van de dienst dierenwelzijn bezorgen ons inderdaad opvallend meer werk. Allemaal dieren die niet op de juiste manier worden verzorgd. Bij zo’n inbeslagname duurt het altijd een tijdje voor de dieren ons worden toegewezen. Maar eens dat is gebeurd, gaan wij op zoek naar een geschikte nieuwe thuis voor de dieren”, zegt Sil Janssen.mm

Niet te Missen