©  Dirk Vertommen

Marc Van Ranst: “We gaan wellicht naar een lockdown light”

Vermoedelijk voert België binnenkort een “lockdown light” in, in de strijd tegen de vierde golf van het coronavirus. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst woensdagavond gezegd in “VTM NIEUWS”.

Bron: BELGA

LEES OOK. Vandenbroucke verwacht lastige weken: “Weinig tijd om na te denken over extra maatregelen”

Van Ranst beantwoordde woensdagavond een reeks vragen van VTM-kijkers. Hoe komt het dat de besmettingen in Vlaanderen dezer dagen zo hoog liggen? Volgens Van Ranst is het virus zelf de verklaring. “De deltavariant is ongelooflijk besmettelijk. En in Vlaanderen is het heel erg: daar heb ik geen directe verklaring voor. Wallonië en Brussel hebben meer geleidelijk versoepeld en dat kan deels de verklaring zijn.”

De viroloog denkt niet dat we naar een zware lockdown gaan zoals de eerste in 2020. “We krijgen wellicht een lockdown light , met bijvoorbeeld een vroege sluiting van de horeca. Dat kan op tafel liggen bij het volgende Overlegcomité. Het moet wel snel gebeuren, wellicht volgende week. Maar we moeten de nieuwe maatregelen wel doordacht nemen”, aldus Van Ranst.

Eindejaar

Krijgen we dit jaar normale eindejaarsfeesten? “De eindejaarsfeesten liggen nog een maand voor ons, maar ik denk niet dat we volledig normale feesten krijgen zoals in 2019, dus voor de coronacrisis. Of het even ingrijpend zal zijn zoals in 2020: dat denk ik ook niet”, aldus Van Ranst.

LEES OOK. Komt er verbod op kerst- en eindejaarsfeestjes? “Ik denk niet dat bevolking dat zou pikken”

Van Ranst vindt tot slot dat de samenleving te veel verwacht van virologen. “Voorspellingen doen op lange termijn kan men ook van virologen niet verwachten”, aldus de viroloog.

“Systeem kraakt”

Erika Vlieghe, infectiologe aan het UZA en voorzitter van de expertengroep GEMS, waarschuwt op haar beurt dat de gezondheidszorg al weken in zijn voegen kraakt. “De huisartsen zeggen al weken dat ze het niet meer trekken, de contacttracers hebben de grootste moeite om hun werk te doen en in de ziekenhuizen is het stilaan ondraaglijk”, aldus Vlieghe tijdens Het Journaal. “Het hele systeem kraakt al weken, de vraag is hoever we dit uit de hand willen laten lopen.”

Vlieghe stelt dat de gezondheidszorg erg onder de indruk is van de kracht van de deltavariant. Voldoen de huidige maatregelen wel? “Dat zijn politieke beslissingen en discussies”, zegt ze. “Dit is de vierde golf, de vierde keer dat dit ons overkomt.”

LEES OOK

Niet te Missen

Meest Recent