Geregeld is er spontaan protest in de steden zoals hier in Istanboel tegen  het kapseizen van de koopkracht. Maar de oppositie blijft heel voorzichtig uit vrees dat Erdogan als hij de kans ziet, de noodtoestand zal uitroepen.     

Geregeld is er spontaan protest in de steden zoals hier in Istanboel tegen het kapseizen van de koopkracht. Maar de oppositie blijft heel voorzichtig uit vrees dat Erdogan als hij de kans ziet, de noodtoestand zal uitroepen.    ©  REUTERS

Spanningen in Turkije: koppige Erdogan duwt koopkracht de dieperik in

Winkels zien amper nog klanten, boeren kunnen hun schulden niet meer aflossen, burgers moeten maandelijks lenen om de huur te betalen. Turkije kreunt onder inflatie en vooral de razendsnelle aftakeling van de lira. Op een week tijd verloor de nationale munt maar liefst 20 procent van zijn waarde. Over het hele jaar bekeken zelfs 45 procent. De oorzaak, zeggen economen, is de koppigheid van president Erdogan, die zelf het monetaire en economische beleid in handen heeft genomen. En elke keer als hij zijn mond opendoet, zakt de munt verder weg.

Peter Mijlemans

LEES OOK

Meest Recent