©  Tom Palmaers

Elektrisch autobedrijf Canoo wil van productie bij VDL Nedcar af

De Amerikaanse producent van elektrische auto’s Canoo verwacht toch geen voertuigen bij autobouwer VDL Nedcar te laten bouwen, net over de grens in Nederlands-Limburg.

Bron: BELGA

Canoo was deze zomer de eerste nieuwe klant van de autofabriek in Born, nadat BMW had besloten de productie van BMW- en MINI-modellen over te hevelen naar eigen fabrieken. In juni maakten de twee bedrijven bekend dat Canoo vanaf volgend jaar tot en met 2028 auto’s in Born zou gaan produceren. VDL Nedcar zou daarvoor zelfs eerst extra productieruimte op willen zetten op het parkeerterrein, omdat de normale productie van BMW’s en MINI’s nog door zou lopen tot in 2023. Dat zal nu toch niet gebeuren. In een bij de Amerikaanse beurswaakhond ingediend document zegt Canoo niet meer te verwachten dat een voorlopige overeenkomst in een definitieve wordt omgezet.

De beslissing hing al in de lucht. Topman Tony Aquila van Canoo zei vorige maand dat hij liever een eigen fabriek had dan een contractproducent vanwege de controle. Het bedrijf besloot rond die tijd de start van de productie van zijn zogeheten lifestyle vehicle, een soort SUV, in de Verenigde Staten al in 2022 te laten beginnen in plaats van een jaar later.

Hackaanval

De deadline om met VDL Nedcar tot een definitief akkoord te komen werd toen verlengd van eind november tot half december. In het officiële document zegt Canoo nu dat de beslissing is genomen vanwege “ontwikkelingen bij VDL Nedcar”. Mogelijk speelt de recente hackaanval bij het Nederlandse bedrijf een rol, schreven verschillende media al eerder. Daardoor stond ook de productie bij VDL Nedcar enige tijd stil.

Bij VDL Nedcar werken heel wat Belgen. Sinds de start in 1967 zijn ruim 5,5 miljoen auto’s (DAF, Volvo, Smart, Mitsubishi, MINI) in Born geproduceerd. Het bedrijf was al zoek naar bijkomende opdrachtgevers omdat de productie van Canoo-voertuigen niet voldoende was om de hele fabriek te benutten.

Niet te Missen

Meest Recent