© eva

Noodnummers

Crisiskaart is handige tool voor jongeren in een noodsituatie

Lanaken -

Het gemeentebestuur van Lanaken heeft zopas de ‘crisiskaart’ gelanceerd. Dat is een handig pasje met nuttige telefoonnummers voor jongeren die zich in een noodsituatie bevinden of met problemen zitten. De kaartjes worden in eerste instantie verspreid via de middelbare scholen.

Schepen van Jeugd Astrid Puts (Open VLD) heeft de voorbije dagen de crisiskaartjes overhandigd aan de verschillende directies van de Lanakense middelbare scholen. Zij zorgen op hun beurt voor de verspreiding ervan bij hun leerlingen. “De ‘crisiskaart’ werd ontwikkeld door de Dienst Jeugd samen met onze jeugdwelzijnspartners. Het is een handig hulpmiddel met nuttige telefoonnummers voor iemand die zich in een noodsituatie bevindt. Stel dat iemand zijn bankkaart heeft verloren, getuige is van een vechtpartij op een fuif, een paniekaanval krijgt vlak voor een examen of met levensvragen zit... dan is de crisiskaart een handige tool” aldus schepen Puts.

De kaart bevat de nummers van politie, brandweer, druglijn, zelfmoordlijn, card stop, teleblok en lokale informatie van o.m. het JAC, Sociaal Huis en de arts van wacht. Ze heeft het formaat van een bankpas en past dus makkelijk overal in. “Wie met vragen zit en belt naar één van de nummers komt terecht bij deskundige hulpverleners met een luisterend oor die gratis en anoniem ter beschikking staan” besluit de schepen.

De reacties in de scholen over de crisiskaart, waarvan er duizend verspreid werden, zijn bijzonder positief. De kaartjes zijn ook te verkrijgen bij het Sociaal Huis, Jeugdhuis Apollo en de gemeentelijke Dienst Jeugd.

(eva)

Niet te Missen