Themafoto vanuit de Cegeka Arena. 

Themafoto vanuit de Cegeka Arena. ©  ISOPIX

Zes Genk-fans merken Standard-supporter op in hun midden tijdens thuismatch en ranselen hem af

Genk/Maaseik -

Een Maaseikse supporter van KRC Genk (20) krijgt een stadionverbod van 3 jaar voor een vechtpartij met een minderjarige Standard-fan. Hij moet ook een werkstraf van 75 uur uitvoeren.

Shauni Deferm

De feiten deden zich voor tijdens KRC Genk-Union op zondag 12 september. De minderjarige Standard-fan kwam op uitnodiging van een kameraad en diens oom graag de sfeer opsnuiven in Genk. Hij stond samen met zijn gezelschap in de staantribune in het supportersvak van de thuisploeg, waar ook de 20-jarige Genkse fan uit Maaseik en zijn vrienden de wedstrijd bijwoonden.

iPhone

De minderjarige jongen nam een foto van het stadion en postte het op zijn sociale media, tussen foto’s van anti-Genk spandoeken en Standard-leuzes. Een zestal Genk-supporters achter hem merkten dit op en confronteerden hem ermee.

Hiervoor stonden deze zes Genk-supporters woensdagochtend terecht voor de Tongerse rechtbank. De mannen namen de tiener mee naar de catacomben van het stadion en vielen hem aan. “Ze namen zijn iPhone af en ontgrendelden het toestel waarop ze zagen dat hij wel degelijk een Standard-fan was. Vervolgens gaven ze de jongen rake klappen en stalen ze zijn telefoon”, aldus de procureur.

Door het tumult dat ontstond in het supportersvak, kwam een steward tussenbeide. Die maande de minderjarige Standard-fan aan om het stadion te verlaten zodat de rust kon terugkeren. Maar ook buiten de Cegeka Arena ontstond er een vechtpartij. De 20-jarige KRC Genk-supporter liep de minderjarige jongen achterna en gaf hem buiten de stadionmuren enkele rake klappen. Hiervoor stond de twintiger vorige maand al alleen voor de rechter om zich te verantwoorden voor zijn gewelddadig gedrag buiten het stadion.

Stadionverbod

De rechter sprak toen al over bruut geweld en puur hooliganisme. “Een voetbalwedstrijd dient om zich te amuseren, niet om mensen af te slagen”, zei hij. “U moet leren leven met het feit dat er mensen zijn die voor andere clubs supporteren. Dit is zinloos geweld. Als het zo zit, kan u binnenkort de wedstrijden van achter uw televisietoestel bekijken.” De 20-jarige supporter kreeg hiervoor een werkstraf van 75 uur en een stadionverbod van drie jaar opgelegd.

De zes andere supporters die woensdag pas voor het eerst voor de rechter verschenen voor de eerste vechtpartij binnen het stadion moeten ook voor een strenge bestraffing vrezen. Een van hen riskeert een stadionverbod van vijf jaar en een werkstraf van 120 uur. De andere vijf supporters moeten vrezen voor een stadionverbod van drie jaar en werkstraffen van 75 uur. “We hebben al allemaal een stadionverbod van drie maanden achter de rug. Voetbal is onze enige uitlaatklep. Een verbod van enkele jaren is echt disproportioneel”, reageerde een van de supporters.

De rechter zal op 22 december oordelen over hun schuld en strafmaat.

Niet te Missen