©  NurPhoto via Getty Images

Na lange rechtszaak: waardebon tot 400 euro voor wie Ryanair-vlucht in zomer 2018 geannuleerd zag

De zowat 33.000 passagiers die getroffen werden door de annulatie van 172 Belgische Ryanair-vluchten in de zomer van 2018, zullen elk een waardebon van 250 of 400 euro krijgen. Na een jaar kunnen ze die laten uitbetalen. Dat heeft consumentenorganisatie Test Aankoop donderdag aangekondigd.

Bron: BELGA

Over de compensatie voor de passagiers liep een rechtszaak, maar Test Aankoop en Ryanair hebben buiten dat gerechtelijk kader een akkoord bereikt. 

Volgens het akkoord zal de Ierse lowcostmaatschappij alle passagiers voor het einde van het jaar een mail sturen, waarmee ze de waardebon kunnen aanvragen. Als iedereen dat doet, zal de operatie Ryanair tussen 8 en 13 miljoen euro kosten. Bovendien, zo zegt Test Aankoop, komen ook andere “aanvaardbare extra kosten” (herboeking, taxikosten, hotel ...) die rechtstreeks gelinkt zijn aan de geschrapte vlucht in aanmerking voor vergoeding.

Test Aankoop zegt verheugd te zijn over het akkoord. “Hierdoor zullen alle passagiers die werden getroffen door de vertragingen en annuleringen in de zomer van 2018, sneller worden gecompenseerd dan wanneer we de hele rechtsprocedure hadden moeten uitzitten”, aldus Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.

De consumentenorganisatie had in juli 2019 had een collectieve vordering ingesteld tegen de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair, omdat die weigerde gedupeerde passagiers terug te betalen. In juli en augustus 2018 werden namelijk 172 vluchten van Ryanair geannuleerd of liepen ze vertraging op na een grote staking van werknemers van de luchtvaartmaatschappij op de luchthavens van Zaventem en Charleroi. Duizenden mensen konden niet vliegen en moesten in sommige gevallen hun hotelverblijf verlengen of een andere vlucht boeken.

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent