©  Boumediene Belbachir

Steek jij geen vuurwerk af op oudejaar? Deze alternatieven zijn óók leuk (en veilig!)

Beringen -

Wie het oudjaar zegt, zegt vuurwerk. Al steekt het vuurwerkverbod daar in veel gemeenten een stokje voor. Of toch niet? Goesting testte vijf alternatieven uit om het nieuwe jaar toch knallend in te zetten.

Shauni Deferm

LEES OOK. Kijk hier of vuurwerk toegelaten is in jouw gemeente

Onze testers: Sam (22), Emma (19) en Maria (16) wonen in Beringen en leerden elkaar kennen bij de jeugdbeweging. Oudjaar passeert bij hen nooit zonder een stevig feest.

ALTERNATIEF A: Biologisch confettikanon

 

 ©  Boumediene Belbachir

Wat?

De confettishooter is gevuld met gekleurde confettisnippers, gemaakt van 100% biologisch afbreekbaar rijstpapier. Als je wil feesten zonder de natuur uit het oog te verliezen, kan ecologische confetti een goede sfeermaker zijn. Het rijstpapier is oplosbaar en zorgt bovendien voor een minimum aan opkuis. Een draaibeweging aan de onderkant van de veertig centimeter lange kartonnen buis zorgt ervoor dat het kanon afgevuurd wordt, met een knallend confettivuurwerk als resultaat.

Geeft dat vuurwerk?

Een knal, gevolgd door een gekleurde confettiwolk van zo’n acht meter hoog. Het effect is wat het belooft en lijkt dan ook een goed alternatief om klokslag twaalf uur af te vuren. Het oordeel van onze testers: met deze confettikanonnen kan je veilig vieren, maar het effect is toch echt feestelijk. De shooters zijn bovendien gebruiksvriendelijk en werken zonder haperingen. “Het is ook heel leuk om te weten dat dit een milieuvriendelijk alternatief is”, zegt Emma. “Je hoeft nadien niet als een gek honderden confettislingers op te rapen, want dit rijstpapier is biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor de natuur. Dat is fijn, want wie heeft er nu zin om op te ruimen midden in het feestgedruis?” (lacht) Het klein nadeel? De confettislingers zijn niet waterproof, waardoor de kleurstof bij vochtig weer afgeeft op kleding en schoenen.

De biologische confettishooters zijn online verkrijgbaar in verschillende webshops gespecialiseerd in feestartikelen. Goesting bestelde ze bij slingerwinkel.nl. Per shooter betaalden we 4,5 euro exclusief verzendkosten (5,75 euro).

Alternatief B: Gekleurde rooktubes

 

 ©  Boumediene Belbachir

Wat?

Rooktubes zijn buisjes met bovenaan een ontstekingslont en gekleurd papier. Wanneer je het lont aansteekt, ontstaat er een verbranding waarbij er een gekleurde rookpluim vrijkomt. Je kan de buisjes zowel op de grond plaatsen als in je handen vasthouden, maar de rook adem je best niet in. De ontsteking duurt zo’n 45 seconden. De tubes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en ondertussen zeer populair bij fotoshoots of genderrevealparty’s.

Geeft dat vuurwerk?

Smoke tubes zijn geluidloos en niet te vergelijken met de instant knallende vonken van echt vuurwerk. Maar toegegeven: die gekleurde rookwolken geven een verrassend resultaat, zeker wanneer je kiest om verschillende kleuren te mengen. “Dit is zelfs een van mijn favoriete alternatieven: kleurrijk en een beetje speciaal”, zo zegt Maria. “De mengeling aan kleuren in combinatie met de rookwolk is zo mooi en zorgt zelfs voor een sprookjesachtig effect.”

De buisjes kunnen bovendien ook makkelijk in de hand worden vastgehouden, raken niet oververhit en koelen meteen af. Omdat het louter gaat om een rookeffect blijft er nadien geen rommeltje achter en de rook verdwijnt na een minuutje vanzelf. Een proper, makkelijk en mooi alternatief.

De gekleurde rooktubes zijn verkrijgbaar in gespecialiseerde feestwinkels. Wij kochten ze bij De Festivalshop (Diestsestraat 105, Scherpenheuvel-Zichem). Je hebt keuze uit verschillende kleuren die ook apart verkrijgbaar zijn. Een samengesteld pakket van zes verschillende kleuren (wit, oranje, groen, blauw, geel, rood) kost 15 euro.

Alternatief C: Sterrenstokjes

 

 ©  Boumediene Belbachir

Wat?

Sterrenstokjes zijn ijzeren staafjes gedrenkt in een stroperig pyrotechnisch mengsel dat bestaat uit oxiderend middel, zwavel en houtskool. Wanneer je de stokjes aansteekt, ontstaan er kleine vonkjes die zorgen voor een light-versie van vuurwerk. Extra tip: kies bij oudjaar voor een grotere versie van 70 centimeter voor een langdurig effect!

Geeft dat vuurwerk?

Van de vijf alternatieven zorgen de sterrenstokjes letterlijk voor de meeste vonken en vuur, al blijft het vrij beperkt. Wie houdt van een elegant, eerder ingetogen en chic alternatief zonder veel toeters en bellen, haalt dus best enkele zwavelstokjes in huis. “Klinken met een glaasje champagne in de ene hand en een sterrenstokje in de andere… Kan je Nieuwjaar nog stijlvoller vieren?”, vraagt Sam zich af. “Het staat ook bijzonder mooi op foto”, zo besluiten de vriendinnen.

Deze vuurstokjes moeten buitenshuis gebruikt worden. Het uitgebrande sterretje blijft lang zeer heet, waardoor je het nadien best kan doven in een emmer water.

De sterrenstokjes kan je aankopen in gespecialiseerde feestwinkels. Goesting vond de 70 centimeter lange versie bij De Festivalshop (Diestsestraat 105, Scherpenheuvel-Zichem). De stokjes worden verkocht in pakketten van 5 stuks aan een prijs van 5,95 euro per pak.

Alternatief D: Poedershooters

 

 ©  Boumediene Belbachir

Wat?

De shooter is gemaakt uit karton en zit gevuld met felgekleurd poeder. De buis is onderaan uitgerust met een draaimechanisme waarbij de luchtdruk in het kanon wordt opgedreven en het poeder langs de bovenkant de lucht inschiet. De shooters zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, van paars tot groen, oranje en geel.

Geeft dat vuurwerk?

Ben je bereid om je outfit meteen in de was te gooien? Dan kunnen poedershooters een ludiek alternatief zijn voor vuurwerk. Wanneer het kanon tot ontploffing komt, sta je middenin een gekleurde poederwolk… op voorwaarde dat het draaimechanisme het niet laat afweten. “Dit leek ons cool om te gebruiken, maar eigenlijk had het toch veel nadelen”, vertelt Sam. “Je moet écht veel kracht zetten en slechts een van de drie poederkanonnen ging af zoals het hoorde. Bij de andere shooters bleek het draaimechanisme niet te werken of kwam het poeder gewoon niet vrij”, zo vult Maria aan. “We hebben dan maar wat poeder met de handen door de lucht gegooid… maar eigenlijk zorgt dat enkel voor een smerig boeltje. Ik vind het minder geschikt om te gebruiken bij oudjaar, wanneer iedereen zijn mooiste kleren uit de kast haalt.”

De poedershooters kan je online bestellen via verschillende webshops. Goesting kocht ze via fun-en-feest.be. De kostprijs per kanon is 7,99 euro exclusief verzendkosten (5,99 euro).
 

 ©  Boumediene Belbachir

Alternatief E: UV-poedershooters

Wat?

De UV-shooters werken volgens hetzelfde principe als de standaard poeder- en confettikanonnen. Een kartonnen buis, gevuld met gekleurd UV-poeder en een draaimechanisme aan de onderkant, moet zorgen voor een spectaculaire ontploffing waarbij er een poederwolk ontstaat. Met blacklights licht het poeder op voor een extra leuk effect.

Geeft dat vuurwerk?

Kort en bondig: nee. Dit is geen gepast alternatief om kleinschalig in je eigen tuin te gebruiken. Vooral het lichtgevend effect van het poeder blijft uit. Het gebruik van een blacklight is onhandig en zorgt voor onvoldoende licht, waardoor het fluorescerend effect volledig verloren gaat. “Wat een gesukkel”, zucht Emma. “Eerst moet je op zoek gaan naar een blacklight. En als je dat niet al in huis hebt, tel je daar toch wel wat geld voor neer in de winkel. Nadien moet je nog een elektriciteitskabel door de tuin leggen om tot slot te concluderen dat het poeder niet eens écht oplicht. Dit is al die moeite niet waard.”

De UV-poedershooters kan je online bestellen via verschillende webshops. Goesting kocht ze via fun-en-feest.be. De kostprijs per kanon is 7,99 euro exclusief verzendkosten (5,99 euro). Een blacklight kost tussen 30 en 150 euro, afhankelijk van de grootte, en is te koop via verschillende webshops.
 

 ©  Boumediene Belbachir

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent