©  LRH

Nieuwe kogelwerende vesten voor 259 politiemensen

Hasselt -

Alle politiemensen van de zone LRH krijgen deze week nieuwe fluorescerende kogelwerende vesten. De reflecterende exemplaren moeten onder meer rug- en nekklachten voorkomen.

Sinds de IS-aanslagen en verhoogde terreurdreiging in ons land dragen de politiemensen van de zone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) verplicht een kogelwerend vest. Maar die vesten waren niet gemaakt om dagelijks te dragen en wegen heel wat kilo’s. En dat had gevolgen voor de gezondheid van de inspecteurs. “Als je weet dat de ballistische platen in zo’n vest al meer dan 3 kilogram wogen, begrijp je wel dat veel van onze inspecteurs vaak nek- en rugklachten hebben”, zegt Korpschef Philip Pirard. “Om hieraan tegemoet te komen, zijn wij op zoek gegaan naar vesten met een goed draagcomfort die onze inspecteurs evenzeer beschermen tegen messteken en zeker ook tegen bepaalde type kogels die vaak voorkomen in het criminele milieu.”

Het resultaat is een op maat gemaakt kogelwerend vest voor 259 politiemensen. Ze sluiten beter aan op het lichaam, zijn soepeler om dragen en wegen minder. “Het gaat om een reductie van toch 20 procent. Daarnaast kunnen de inspecteurs het vest uitrusten zoals zij dat zelf willen. Ze bepalen zelf waar op het vest zij hun materiaal zoals handboeien en zaklamp bevestigen en er is geïnvesteerd in betere mogelijkheden om hun radio en bodycam op het vest te hangen.” Maar het blijven kogelwerende exemplaren. Ze beschermen de vitale delen en ook tegen steekwonden op de schouders. Onderzoek toonde aan dat messen het vaakst op die plek belanden.”

De investering kost LRH 156.000 euro. Het gaat om de eerste vesten in het land die voldoen aan de nieuwe richtlijnen binnen politie. “Zij zijn nu nog beter zichtbaar”, aldus Pirard. ppn

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen