©  Raymond Lemmens

Keuken in gevangenis dicht door corona, cipiers vragen bijkomende maatregelen

Hasselt -

De personeelskeuken van de gevangenis in Hasselt is dicht na meerdere coronabesmettingen. De cipiers vragen meer maatregelen.

“Van nu tot minstens met Kerstmis blijft de personeelskeuken dicht”, luidt het vanuit de cipiers in de Hasseltse gevangenis. “Omdat ze anders de werking van de keuken voor de gedetineerden niet kunnen garanderen. Die wordt gerund door personeel en gevangenen en bij die laatste groep werden meerdere coronabesmettingen vastgesteld. De besmette personen en hoogrisicocontacten zitten in quarantaine en wij zijn de dupe”, luidt het misnoegd.

De mensen van de personeelskeuken zijn overgeheveld zodat de gedetineerden niet zonder eten vallen. De cipiers moeten zich voorlopig behelpen met brood en een kom soep. Dat zet alles nog eens op scherp want er is al langere tijd misnoegdheid op de werkvloer. In september legden ze nog het werk neer omdat ze onderbemand zijn. “We zitten nog steeds met veel personeelsuitval én elke corona-uitbraak verergert de situatie. We begrijpen niet dat bezoekers hier gewoon in en uit kunnen wandelen. Ze moeten geen test ondergaan en kunnen zonder corona safe ticket (CST) passeren. Gewoon, familiaal of ongestoord bezoek, het maakt geen verschil. Het wordt tijd dat justitie ons beter gaat beschermen.”

Vier besmettingen

De Hasseltse gevangenisdirecteur Paul Dauwe benadrukt dat ze geen horeca zijn en daarom bezoekers niet om een CST kunnen vragen alvorens toegang te verlenen. “Daar hebben we de bevoegdheden niet voor. We hebben overigens vanwege corona al meerdere beperkende maatregelen getroffen. Zo mag al lange tijd maar één volwassene meer in bijzijn van één kind nog een bezoek aan een gedetineerde brengen. Vandaag tellen we vier coronabesmettingen bij de gevangenen en hebben we een 25-tal besmettingen onder het personeel. Dat is veel, maar nog niet zo erg als vorig jaar maart toen heel de gevangenis na een uitbraak in quarantaine moest.” ppn

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen