De wilde vos die al een jaar ‘s nachts rondzwierf in de Zoo van Antwerpen, is vrijdagavond onderschept door een verzorger. © rr

Wilde vos in Antwerpse Zoo na jaar eindelijk gevangen, maar dier overlijdt in opvangcentrum

Antwerpen -

De wilde vos die al een jaar ‘s nachts rondzwerft in de Zoo van Antwerpen op zoek naar lekkers, is vrijdagavond onderschept door een verzorger. Het dier werd naar een natuurhulpcentrum gebracht om het terug uit te zetten in het wild, maar overleed daar.

nelo

Sinds november vorig jaar krijgt de Antwerpse dierentuin nachtelijk bezoek van een hongerige vos. “Het dier had het voornamelijk gemunt op de achtergelaten frietjes en hamburgers in de vuilnisbakken, maar ook een sporadische duif of eend werden zijn prooi”, vertelt woordvoerster Ilse Segers.

Afgelopen zomer kwam de Zoo met een specifiek vossenplan om onder andere de pinguïns, flamingo’s en jonge beverratten te beschermen. “Elk klein gaatje waar een vos onze dierentuin kon betreden, werd dichtgemaakt. Zo hebben we de Zoo helemaal ‘vossenproof’ gemaakt. Met de vangst van de vos kunnen de flamingo’s en beverratten weer opgelucht ademhalen.”

Het dier dook vaak op op nachtelijke camerabeelden tijdens zijn zwerftocht op zoek naar lekkers, maar kon nooit worden gevangen. Overdag hield hij zich vooral schuil in de buurt van het Jubileumcomplex, dat op dit moment leeg staat door werken.

Slechte reactie op verdoving

Op kerstavond kon de vos eindelijk onderschept worden. “Een verzorger van het park heeft de vos in een klein stalletje kunnen drijven in de buurt van de alpaca’s. Daar heeft hij de vos kunnen vastzetten en verdoven”, zegt Segers.

De vos werd overgebracht naar een natuurhulpcentrum in Opglabbeek om weer uit te zetten, maar stierf kort na zijn aankomst. “Vermoedelijk heeft het dier slecht gereageerd op de verdoving”, legt Segers uit. “We vinden het heel jammer, maar dit kan altijd gebeuren. Niemand is hier schuldig aan.”

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten