© TP

Lanakenaar (39) overleden aan alcohol en drugs: mogelijk gevaarlijke xtc-pillen in omloop

Lanaken -

Een 39-jarige man uit Lanaken is op nieuwjaarsdag dood aangetroffen in een appartement vlakbij het Molenweideplein. De Lanakenaar stierf aan een combinatie van alcohol en drugs. In het onderzoek naar zijn dood zijn meerdere arrestaties verricht. Het Parket Limburg waarschuwt dat er mogelijk gevaarlijke xtc-pillen in omloop zijn.

De man werd in de voormiddag dood aangetroffen in een flat In de Bruel in Lanaken. Daar had hij de oudejaarsnacht met vrienden doorgebracht. Het overlijden van de 39-jarige man werd verder onderzocht. Het Parket Limburg stelde een wetsgeneesheer aan om de omstandigheden te analyseren. “Uit de eerste vaststellingen van de wetsgeneesheer blijkt een combinatie van alcohol en drugs de oorzaak te zijn van het overlijden. Inmiddels werden een aantal arrestaties verricht in het dossier”, zegt parketmagistraat Katrien Truyen.

Toxicologisch onderzoek

Het onderzoek is nog volop lopende. Het toxicologisch onderzoek zal naar verwachting over een maand resultaten opleveren. Via analyses in een laboratorium wordt nagegaan welke stoffen in het bloed en in de urine van het slachtoffer zaten.

Verdere opsporingen proberen ook opheldering te krijgen over de herkomst van de xtc-pillen. Waar werden ze gekocht en wie heeft ze geproduceerd. Zo hopen de speurders identieke tabletten te vinden. Labo-analyses kunnen dan de exacte samenstelling achterhalen, en in welke hoeveelheid toxische stoffen aanwezig zijn.

De werkzame stof in xtc is MDMA, soms zijn het chemische stoffen die lijken op 3,4-methyleendioxy-methamfetamine. De groep amfetamines bevat naast MDMA varianten als MDEA en MDA. De partydrug xtc heeft een oppeppend effect. Gebruikers ervaren een gevoel van samenhorigheid en openheid, en ze voelen zich energieker.

Levensbedreigend

Bij hoog gedoseerde ‘sterke’ pillen kunnen de gebruikers bewusteloos raken en is er kans op een levensbedreigende toestand.

De xtc-markt is steeds onderhevig aan veranderingen. Het uitzicht van een pil zegt niets over de inhoud en de sterkte.

Bij een overlijden dat wordt gelinkt aan druggebruik volgt altijd een doorgedreven onderzoek naar de drugs. Experts voeren een wetenschappelijke speurtocht in de toxicologie, neuropsychofaramocologie en medicinale chemie. Dergelijke analyses kunnen nieuwe dodelijke drugs onthullen. In afwachting van dit onderzoek waarschuwt het Parket Limburg voor gevaarlijke xtc-pillen.

 maw

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen