Zaak blijft aanslepen: Djokovic wordt voorlopig Australië nog niet uitgezet

Een Australische rechter boog zich vrijdagavond lokale tijd (20u45, 10u45 in België) in een spoedzitting over het dossier van Novak Djokovic. De Australische minister van Immigratie Alex Hawke had eerder op de dag gebruikgemaakt van zijn persoonlijke bevoegdheid om het visum van Novak Djokovic opnieuw in te trekken en wil hem het land uit zetten. Djokovic vecht die beslissing aan en mag voorlopig in Australië blijven. Op een definitieve beslissing is het nog even wachten.

vvaBron: BELGA

LEES OOK.Australische minister trekt visum van Novak Djokovic alsnog in

De zaak wordt doorverwezen naar het Federale Hof van Australië. Wat al duidelijk is na de hoorzitting van vrijdag, is dat Djokovic vannacht niet vastgehouden zal worden. Op voorwaarde dat hij zich zaterdagochtend om 8 uur opnieuw meldt voor een gesprek met immigratieambtenaren. Van 10 uur tot 14 uur mag de Serviër in het kantoor van zijn advocaat verblijven. Daarna wordt hij gearresteerd. Zondagochtend om 9 uur mag hij terug naar het advocatenkantoor om de zitting te volgen, weliswaar in het gezelschap van twee agenten van de Australische grenspolitie. Als Djokovic zondag gelijk krijgt, zal hij maandag aantreden in de eerste ronde van de Australian Open tegen zijn landgenoot Miomir Kecmanovic (ATP 78). Als het Federale Hof hem niet volgt, riskeert hij voor drie jaar verbannen te worden uit Australië.

De advocaat van de Serviër zegt dat de reden voor de annulering van Djokovic’ visum is dat zijn aanwezigheid in Melbourne de anti-vaxxer gemeenschap zou “ophitsen”. Tijdens de spoedzitting vrijdagavond counterde de raadsman die reden door aan te halen dat de minister van immigratie geen rekening houdt met wat het teweegbrengt bij de anti-vaxxers wanneer iemand met een laag risico voor de bevolking zo wordt tegengewerkt. De advocaat voerde ook aan dat de tennisser geen direct gevaar voor anderen vormt.

LEES OOK. Tijdlijn van de maandenlange soap rond Novak Djokovic: hoe is het zover kunnen komen?

Rechter Anthony Kelly moet bepalen of de beslissing van de Australische minister van Immigratie om het visum van Djokovic in te trekken, overeind blijft. Diezelfde Kelly maakte een eerste intrekking van het visum van de Servische tennisvedette maandag ongedaan.

Aangeboden door onze partners