Djokovic moet Australië verlaten. 

Novak Djokovic wordt dan toch Australië uitgezet: “Extreem teleurgesteld”

Definitief geen Australian Open voor tennisser Novak Djokovic. De nummer één van het mannentennis heeft zondagochtend zijn ultieme rechtszaak voor het Het Federale Hof van Australië verloren en zal het land worden uitgezet. “Ik ben extreem teleurgesteld, maar respecteer de beslissing van de rechtbank”, reageert een aangeslagen Djokovic.

Maarten Delvaux

Na een eindeloos welles-nietesspelletje is de beslissing dan toch gevallen in de zaak Djokovic die Australië en de tenniswereld elf dagen lang in beroering bracht. Djokovic kwam op 5 januari toe in Melbourne en zag er zijn visum in eerste instantie geweigerd worden. Hij verbleef vervolgens enkele dagen in een quarantainehotel, waarna een rechter op 10 januari zijn onmiddellijke vrijlating beval. De Australische minister van Immigratie kon die beslissing nog ‘overrulen’ en deed dat vrijdag ook “op basis van het publieke belang”.

LEES OOK. Tijdlijn van de maandenlange soap rond Novak Djokovic: hoe is het zover kunnen komen?

Unanieme beslissing

Tijdens de rechtbankzitting zondagochtend hoorden de drie rechters van het hof in Melbourne meerdere uren naar de pleidooien van de Australische regering, die van mening is dat de Serviër van 34 jaar “een gezondheidsrisico” vormt. De advocaten van de tennisser noemen de uitzetting “irrationeel” en “onredelijk”.

De verdediging stelde dat de beslissing om Djokovics visum te annuleren onredelijk is omdat de overheid er niet over heeft nagedacht welke impact een uitzetting van de tennisser op de antivaxgevoelens zou hebben. Ze reageerden zo op minister van Immigratie Alex Hawke, die als argument voor de annulering voor het visum aanhaalde dat de aanwezigheid van Djokovic, die zich duidelijk uitspreekt tegen de coronavaccinatie, de antivaxbeweging een boost zou geven.

LEES OOK: Servische president reageert verontwaardigd op uitspraak in zaak Djokovic

De drie rechters besloten niet mee te gaan in de verdediging van Djokovic. Ze besloten unaniem, klinkt het. De argumentatie volgt ten vroegste maandag, de Serviër kan niet meer in beroep gaan.

 ©  EPA-EFE

Djokovic: “Ik ben extreem ontgoocheld”

Meteen nadien reageerde Djokovic kort op zijn sociale media. “Ik ben extreem ontgoocheld over de beslissing van de rechtbank. Ik respecteer wel hun beslissing en zal meewerken met de Australische overheid om het land te verlaten. Ik vind het erg vervelend dat de focus de voorbije weken op mij was gericht en ik hoop dat we nu opnieuw allemaal kunnen focussen op het tennis en het toernooi waar ik van hou. Ik wil alle spelers, officials, staff, vrijwilligers en fans al het beste wensen voor het toernooi. Tenslotte wil ik ook mijn familie, vrienden, team, supporters en mijn landgenoten bedanken voor hun voortdurende steun. Jullie zijn allemaal een geweldige bron van kracht voor mij geweest.”

Djokovic zou maandag zijn eerste wedstrijd spelen in de Australian Open. De nummer een van de wereld hoopte zijn 21e grandslamtitel binnen te halen. Het is nog maar de tweede keer in 18 jaar dat de Serviër een grandslamtoernooi mist. In 2017 moest hij vanwege een elleboogblessure forfait geven voor de US Open.

Australische regering tevreden met uitspraak

De Australische regering reageert tevreden na de beslissing van het federale gerechtshof. “De sluiting en bewaking van onze landsgrenzen heeft ons tijdens deze pandemie veilig gehouden”, klinkt het bij Alex Hawke, de Australische minister van Immigratie. “Onze inwoners hebben veel opofferingen gedaan en de regering-Morrison is niet van plan van deze koers af te wijken.”

Salvatore Caruso is lucky loser

Djokovic zou morgen/maandag zijn eerste wedstrijd spelen in de Australian Open. De nummer een van de wereld hoopte zijn 21e grandslamtitel binnen te halen. Het is nog maar de tweede keer in 18 jaar dat de Serviër een grandslamtoernooi mist. In 2017 moest hij vanwege een elleboogblessure forfait geven voor de US Open.

Op de hoofdtabel van het eerste grandslamtoernooi van het seizoen wordt hij vervangen door de Italiaan Salvatore Caruso, de nummer 150 van de wereld. Als lucky loser staat Caruso in de eerste ronde tegenover de Serviër Miomir Kecmanovic (ATP 78).

Tennis Australia, de organisator van de Australian Open, “respecteert” de beslissing van het gerechtshof, zo laten ze weten in een korte mededeling. “We kijken uit naar een mooie en spannende Australian Open en wensen alle deelnemers veel succes.”

Aangeboden door onze partners