©  BELGAIMAGE

Eerste dode gemeld na onderzeese vulkaanuitbarsting Tonga

Australië en Nieuw-Zeeland hebben verkenningsvliegtuigen naar de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan gestuurd, om daar de schade door de onderzeese vulkaanuitbarsting en de tsunami te bekijken. Op Tonga is de communicatie grotendeels uitgevallen. De precieze schade op de eilanden is nog onduidelijk. Wel komen de eerste meldingen over slachtoffers: zo zou het lichaam zijn gevonden van een vrouw die door de golven werd meegesleurd.

Bron: BELGA

Volgens Nieuw-Zeelandse media is de meeste schade aan de westkust van het hoofdeiland Tongatapu en in hoofdstad Nuku’Alofa op dit eiland.

De vulkaan bij Tonga barstte zaterdag uit, met een tsunami tot gevolg. De eruptie van de vulkaan was zo groot dat die overal op aarde meetbaar was door verschil in luchtdruk. In Peru, 10.000 kilometer van Tonga, verdronken twee vrouwen vanwege abnormaal hoge golven door de tsunami na de uitbarsting.

Tonga is momenteel vrij van corona. Autoriteiten vrezen dat het coronavirus ook de eilandstaat bereikt met de komst van noodhulp. Australië en Nieuw-Zeeland hebben vliegtuigen klaarstaan om noodmiddelen te sturen.

Aangeboden door onze partners