Het slachtoffer vraagt een schadevergoeding van 15.000 euro. 

Het slachtoffer vraagt een schadevergoeding van 15.000 euro. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Dertiger riskeert 6 jaar cel voor wurgen ex-vriendin in bosjes

Oudsbergen -

De Tongerse procureur eist een celstraf van 6 jaar voor een dertiger die zich moest verantwoorden voor poging doodslag. Toen zijn ex de relatie beëindigde, wurgde hij haar in de bosjes in Oudsbergen.

Shauni Deferm

De feiten vonden plaats op 20 mei 2020. Het koppel kende elkaar reeds 1,5 jaar maar kwam tijdens die periode niet verder dan een turbulente knipperlichtrelatie. Ze beslisten uiteindelijk om het nog een laatste kans te geven, bleven bij elkaar overnachten en trokken er de dag nadien op uit voor een wandeling in Erperheide. Daar liep het plots mis toen de vrouw toch besliste om er definitief een punt achter te zetten.

“De man gaf haar een slag in het gezicht en duwde haar de bosjes in”, aldus de Tongerse procureur. “Hij ging op haar zitten, scheurde haar T-shirt en probeerde haar te wurgen. Elke keer als hij zijn greep loste, hapte ze naar adem en schreeuwde ze om hulp. Dat is haar geluk geweest. Een buurtbewoner vond zo het koppel in de bosjes, terwijl de vrouw op de grond lag en de man haar keel dichtkneep.”

Frustratie

Uiteindelijk kon de vrouw door de tussenkomst van de buurman uit de greep van haar ex-vriend ontsnappen. Ze werd in veiligheid gebracht bij de buurman thuis, maar ook daar liet de dertiger zijn vriendin niet met rust. Hij klom over de omheining van de woning, sloeg met een borstel op de ramen van het appartement en vernielden een vliegenraam terwijl hij dreigde om iedereen kapot te maken. Uiteindelijk sloeg hij op de vlucht met zijn elektrische step toen de buurman de hulpdiensten verwittigde.

Maandag moest de dertiger zich voor de Tongerse correctionele rechtbank verantwoorden voor poging doodslag. “Het was een zwak moment en ik was onder invloed van alcohol”, zo schetste de man de feiten. “Ik had nooit de intentie om haar te doden. Ik handelde gewoon uit frustratie omdat het einde verhaal was.”

Dichtgesnoerde halsslagader

Volgens de raadsman van het slachtoffer, meester Mirthe Piette, was het wel degelijk zijn bedoeling om de vrouw om het leven te brengen. “De geneesheer stelde puntbloedingen vast in de halsstreek. Volgens de vaststellingen is de halsslagader voor minstens dertig seconden aan een stuk dichtgesnoerd. Ik wil benadrukken dat er sprake is van potentieel levensbedreigend geweld.” Zij vraagt een schadevergoeding van 15.000 euro. Ook volgens de procureur is de intentie tot doden bewezen waardoor ze een celstraf van zes jaar eist.

Herkwalificatie

De advocaat van de dertiger, meester David Thoeng, vraagt toch de herkwalificatie tot slagen en verwondingen. “Relaties kunnen mooi zijn maar als je niet samen past, breng je vaak het slechtste in elkaar naar boven. Hij had dit absoluut niet mogen doen, maar hij is op een bepaald moment wel gestopt. Er wordt beweerd dat dit louter komt door de tussenkomst van de getuige, maar nergens staat vast dat mijn cliënt anders zou doorgedaan hebben. Dat bepaalde handelingen ook potentieel levensbedreigend zijn, zegt ook niets over de intentie tot doden.” Hij vraagt een mildere straf die met uitstel onder voorwaarden wordt opgelegd zodat zijn cliënt kan werken aan zijn alcoholprobleem.

Vonnis volgt op 14 februari.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen