©  Shutterstock

Regering vraagt Kroaten om cash geld op de bank te zetten met oog op overstap naar euro

De Kroatische premier heeft maandag zijn landgenoten opgeroepen om hun cash geld op een bankrekening te zetten, nu het land hoopt in januari volgend jaar over te stappen naar de euro.

Bron: BELGA

“We roepen de mensen die thuis cash geld hebben om dat op de bank te zetten, aangezien spaargeld in kuna automatisch wordt omgezet naar euro”, aldus Andrej Plenkovic.

De overheid hoopt dat de overstap “eenvoudig en zonder kosten voor de burgers” verloopt”, zei hij aan de media bij de voorstelling van een wetsvoorstel dat de overgang naar de Europese eenheidsmunt moet organiseren.

Vanaf september worden de prijzen zowel in Kroatische kuna als in euro weergegeven, aldus de premier nog. 

Heel wat Kroaten houden hun spaargeld in huis omdat ze geen vertrouwen hebben in de instellingen en de banken. 

De autoriteiten benadrukken dan ook graag de voordelen van de overstap naar de euro. Zo zitten de voornaamste partnerlanden van Kroatië al in de eurozone en zal de overstap naar de eenheidsmunt de rente verlagen, valutarisico’s verminderen en buitenlandse investeringen aanmoedigen. 

Veel Kroaten vrezen echter dat de prijzen gaan stijgen door de euro. Minister van Financiën Zdravko Maric heeft dan ook toegegeven dat dat “een van de grootste problemen” is. Hij roept iedereen op om te vermijden dat er ongerechtvaardigde prijsstijgingen komen en “geen obscure trucjes” te gebruiken.

Volgens een Eurobarometer-bevraging, is meer dan 60 procent van de Kroaten voorstander van een toetreding tot de eurozone. Kroatië wordt het twintigste land dat de euro gebruikt.

De Kroatische economie, die erg afhangt van het toerisme, is een van de zwakste van Europa. In oktober bedroeg het gemiddelde salaris 952 euro.

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent