Themabeeld ©  REUTERS

Moldavië in de problemen omdat het gasrekening niet kan betalen: “Risico reëel dat kraan dichtgedraaid wordt”

Moldavië staat op het punt om de noodtoestand uit te roepen omdat het zijn gasrekening aan het Russische Gazprom niet op tijd kan betalen. De premier van het arme land had voorgesteld om de afbetaling in schijven te doen, maar Gazprom heeft dit afgewezen. De energiebevoorrading van Moldavië is nu in gevaar, volgens premier Natalia Gavrilita is er een “reëel risico” dat Gazprom de kraan dicht draait.

jvhBron: BELGA

Moldavië had voorgesteld om deze maand slechts 38 miljoen dollar te betalen van de factuur van 63 miljoen dollar. Gazprom levert de volgende vijf jaar gas aan het Oost-Europese land, maar dan moet wel de rekening voor de 20ste van de maand worden betaald. Door de hoge gasprijs wordt die factuur stilaan onbetaalbaar voor Moldavië.

In oktober vorig jaar werd al eens de noodtoestand uitgeroepen in het land. Toen moesten bedrijven hun productie terugschroeven om aardgas te besparen voor gezinnen. 

Bij het Kremlin wil men voorlopig niet ingrijpen, “omdat het gaat om een commercieel conflict tussen Gazprom en Moldavië”, dat een oude Sovjetrepubliek is.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten