© Keistadnieuws

Brand die veertien paarden het leven kostte in Nederlands-Limburg: “Eigenaar stond met tranen in ogen te kijken”

Het is rustig rondom de paardenstal in Koningslust waar donderdagavond een grote brand woedde. Met een oranje lint is het terrein afgezet. Het vuur kostte veertien paarden het leven. Het verdriet is groot.

Bron: De Limburger

Korte tijd was er hoop dat de paarden niet in de stal stonden, maar op een weiland verderop, vertelt een omwonende. Ze zag een gigantische rookpluim opstijgen aan het begin van de avond, toen ze met de fiets terugkwam van haar werk. Brandweerwagens sjeesden aan haar voorbij.

“Mijn vriend was wel thuis en is gauw over het hek gesprongen en gaan kijken, toen hij de brand zag. Maar toen was er al geen houden meer aan. Omdat het doodstil was, hoopten we dat de paarden niet in de stal zelf stonden, maar in een wei verderop.” Het bleek al gauw ijdele hoop.

De staleigenaar gebruikte de stal om jonge paarden op te fokken, vertelt de vrouw. Ze stonden in twee groepen in de stal. Hij heeft ook nog een andere stal, in Helden. De paarden worden altijd perfect verzorgd, de stallen zijn altijd netjes. Hij komt meerdere keren per dag even kijken. “Het was zijn levenswerk. In tranen stond hij donderdagavond te kijken.”

De dode paarden zijn nog niet geruimd, weet de omwonende. Een gespecialiseerd bedrijf zal de kadavers op een later tijdstip weghalen.

Asbest

Bij de brand is asbest vrijgekomen, zo meldde de brandweer. Onderzoek heeft uitgewezen dat er alleen op het terrein zelf en de weilanden erachter deeltjes terecht zijn gekomen. Er is geen asbest in het dorp gevonden. De worden later vrijdag verwijderd door een gespecialiseerd bedrijft, meldt een woordvoerder van de gemeente Peel en Maas.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen