De betoging van zondag is niet de eerste. Onder meer op zondag  9 januari werd al betoogd in Brussel (archiefbeeld) 

De betoging van zondag is niet de eerste. Onder meer op zondag 9 januari werd al betoogd in Brussel (archiefbeeld) ©  BELGA

Internationale coronabetoging in Brussel, organisator: “We zijn op zich niet tegen de maatregelen”

Er zijn in Brussel al enkele marsen geweest tegen de coronamaatregelen. Zondag 23 januari vindt er opnieuw een manifestatie plaats, maar die is internationaler en wil het debat ook breder trekken. “Wij zijn op zich niet tegen de coronamaatregelen”, zegt Tom Meert, voorzitter van Europeans United, een van de organisatoren van de demonstratie. “We kanten ons vooral tegen de ondemocratische manier waarop die tot stand komen.” Hij staat erop dat het een vreedzame manifestatie wordt. “Het open debat is het beste vaccin tegen een maatschappij die ziek is aan polarisatie”, luidt het.

Bron: BELGA

Europeans United organiseert de demonstratie samen met enkele (landelijke) afdelingen van World Wide Demonstration en meer dan 600 lokale verenigingen uit heel Europa. Ze komen op straat voor vrijheid, democratie, mensenrechten en respect voor de grondwet. Linken met extreemrechts en antivaxxers worden geschuwd. “We zijn geen coronasceptici”, aldus Meert. “En alle strekkingen zijn welkom. We willen geen politieke recuperatie.”

LEES OOK. Coronabetoging in Brussel: foto’s journalisten gedeeld, reisbussen ingelegd en controversiële sprekers

Polarisatie

“We willen aankaarten dat een grote en steeds groeiende groep mensen zich niet meer gehoord voelt in het maatschappelijke debat. Om iets te doen aan de polarisatie tussen mensen die voor of tegen maatregelen zijn, willen we het openbaar debat op gang trekken zodat mensen op die manier andere standpunten beter leren begrijpen.”

Meert pleit ervoor om het parlement meer bij het debat te betrekken. Hij vindt ook dat de GEMS-expertengroep in heel de crisis te veel macht heeft gekregen, ook al “zijn die mensen op zich niet het probleem.”

Van Noordstation naar Jubelpark

De manifestatie start om 11 uur aan het Brusselse Noordstation. Via de Europese wijk gaat het richting Jubelpark waar internationale sprekers voorzien zijn. De organisatoren verwachten tienduizenden tot zelfs 100.000 deelnemers. In tientallen steden wereldwijd zij er dit weekend trouwens optochten voor vrijheid, mensenrechten en democratie.

Meert zegt dat zijn frustratie over het feit dat mensen niet meer met elkaar praten, al dateert van voor de coronacrisis. “Eigenlijk willen we helemaal niet gaan demonstreren”, stelt hij. “Wij zijn brave huisvaders en -moeders die niet thuis horen daar op straat. En we vragen niet om onze standpunten over te nemen, enkel om erover te kunnen praten.”

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent