27-jarige chef uit Oudsbergen meteen hoogste nieuwkomer in culinaire topgids. © TV Limburg

GEPROEFD. Amper 27-jarige chef uit Opglabbeek is meteen de hoogste nieuwkomer in Gault&Millau

Slechts 27 lentes telt Sander Spreeuwers, maar de Opglabbekenaar opende in februari een eigen zaak en dat wordt meteen beloond met de hoogste Gault&Millau-score dit jaar voor een Vlaamse nieuwkomer.

Rudi Smeets

Oudsbergen heeft er een gastronomisch restaurant met een Gault&Millau-score bij. Sander Spreeuwers - ex-leerling van Bert Meewis van Slagmolen - opende in februari al de deuren van Modest. De naam Modest wordt in Vlaanderen voor eeuwig en een dag geassocieerd met het tv-typetje van Kurt Defrancq én met de burgemeester uit Samson & Gert. Laat dat personage nu net de verklaring zijn voor de naam van restaurant Modest. “In de hotelschool was dat mijn nickname, omdat mijn vader Benny toen burgemeester was van Opglabbeek”, legt Sander Spreeuwers uit.

De kans is reëel dat die roepnaam snel blijft hangen bij foodies, want de 27-jarige Oudsbergenaar heeft een veelbelovende voorgeschiedenis. Na zijn opleiding in hotelschool Ter Duinen in Koksijde werkte hij in topzaken als Slagmolen, De Librije in Zwolle, Tickets in Barcelona en El Celler de Can Roca in Gerona, in 2013 en 2015 het nummer één van de wereld. “Ik droomde van een eigen zaak en zocht een stadspand, maar dat bleek onbegonnen werk. Een gebouw met een ingang die dames op hakken spaart, parking en zo was nauwelijks te vinden”, zegt de jonge chef. En dus investeerde hij in een strakke nieuwbouw, waar we voor de lunch aanschoven.

We kozen voor het viergangenmenu (65 euro) met een glas champagne (17 euro) en een BOB-arrangement (15 euro). De drie amuses (zalm, kreeft, ossenstaart) maakten meteen duidelijk dat Spreeuwers en zijn souschef Dries Provoost voor het hogere segment gaan. Goed matchende smaken, finesse in de afwerking.

De als roos gepresenteerde hamachi: op en top gastronomisch. ©  Luc Daelemans

Potentie

Het voorgerecht dan, voor ons meteen ook het meest verrassende gerecht: in roosvorm gepresenteerde hamachi (geelstaartkoningsvis) met koolrabi, vadouvan (Indisch kruidenmengsel) en onderin geitenkaas. De afzonderlijke smaken van de ingrediënten versterkten elkaar tot een nieuwe, moeilijk te definiëren smaak. Kortom, zoals het hoort in de gastronomie.

Het vervolg was een flink stuk kabeljauw – mooi glazig – met mosselen, venkel en yuzu. Als hoofdgerecht werden twee botermalse, traag gegaarde stukken duif geserveerd met beetgare schorseneer, zwarte look en een fijne jus van de fond. In een apart kommetje verscheen een boutje met paddenstoelen. Topgerecht. We rondden af met een lekker dessert van mango en yoghurt, die niet werd aangezoet.

Conclusie na een leuke namiddag: Sander Spreeuwers heeft ongetwijfeld de potentie om de inspecteurs van álle culinaire gidsen te overtuigen.

©  Luc Daelemans

Waarom hier uit eten?

1. Trendy interieur met overwegend zwarte tinten, die contrasteren met de eikkleurige gietvloer. De grote raampartijen bieden een fraai uitzicht op de natuur. Enkele kunstwerken van Alice van Dael.

2. Gevarieerde wijnkaart met veel aandacht voor biowijnen. Enkele opvallende referenties zoals Frank Cornelissen, de Hasselaar die erg succesvol is met de wijnen die hij maakt op de noordflank van de Etna.

3. Aan een zijkant van de open keuken is er een ruimte die het midden houdt tussen een chef’s table en een kamer voor private dining. “De gasten moeten het restaurantgevoel meekrijgen”, vindt Sander.

Weg naar Opoeteren 117 in Opglabbeek (Oudsbergen). Open: di t.e.m. za 12 en 19 uur. Info: www.restaurantmodest.be of 089/21.60.20

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten