©  BELGA

Van der Straeten verdedigt kernuitstap: “Centrales van 40 jaar oud gaan ons niet helpen”

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) lag tijdens het vragenuurtje in de Kamer onder vuur over de kernuitstap, nadat nu ook voorzitters van coalitiepartners hun twijfels uitspreken. Minister van Werk Dermagne (PS) moest zijn arbeidsdeal dan weer komen verdedigen.

“We kennen steeds meer burn-outs, en u gaat de werkdag van tien uur invoeren. Hoeveel langdurig zieken moeten er nog bijkomen? Meneer Dermagne, hoe durft u dit als socialist in te voeren?”, vroeg Sofie Merckx (PVDA-PTB) zich af over de arbeidsdeal.

Vlaams Belang noemde die deal dan weer “een lege doos” waarmee we nooit aan 80 procent tewerkgestelden zullen geraken. “In Vlaanderen is er nood aan meer arbeiders, in Wallonië aan meer jobs. Met deze deal blijven beide landsdelen verweesd achter”, klaagde Kamerlid Hans Verreyt. “Waarom geeft u de regio’s niet de mogelijkheid om een eigen beleid te voeren?”

Jean-Marie Dedecker wees op de werkloosheidsval en de beperking van de werkloosheid in de tijd die in België lange werkloosheid in de hand werken. Volgens Dedecker doet de federale regering daar met dit akkoord niets aan.

“Meneer de eerste minister, ik vond de inleiding van uw persconferentie heel sterk, alleen bleek toen dat het daarbij bleef”, kreeg N-VA-Kamerlid Björn Anseeuw. “En dus vroeg ik mij samen met alle werkgevers en experts af: ‘Is het dit maar?’ Komt er hierna nog een echte arbeidsmarkthervorming met echte maatregelen?”

Dermagne: “Niet terug naar de negentiende eeuw”

De Roover wees tenslotte op de uitspraken van Vlaams CD&V-minister Crevits, die klaagde over de samenwerking met het federale niveau. Die strookten volgens De Roover niet met Dermagnes beloftes om de regio’s meer armslag te geven. De minister verdedigde zich. “Met de regio’s heb ik een plan opgesteld waarbij maatregelen rond knelpunten worden uitgewerkt en de uitwisseling verbeterd wordt.”

“Het is niet door de werkloosheidsuitkering te beperken in de tijd dat we de arbeidsdoelstellingen gaan halen. Het is niet met tijdelijke banen de arbeidsdoelstellingen gaan halen. Het is niet door terug te keren naar de negentiende eeuw dat we de arbeidsdoelstellingen gaan halen”, haalde Dermagne nog uit naar Dedecker en De Roover. “Wij willen geen flexijobs, maar echte banen. Wij willen dat doen door de loon- en arbeidsvoorwaarden van elke werknemer in dit land te verbeteren.”

Oppositie: “Geen tijd voor groene experimenten”

Minister van Energie Van der Straeten werd daarop op de rooster gelegd over de kernuitstap. “Hoogmoed komt voor de val, zelfs uw eigen coalitiepartners beginnen afstand van u te nemen”, klonk het bij Vlaams Belang. “In tijden waarin mensen het moeilijk hebben om hun factuur te betalen en de energiebehoefte alleen maar groter wordt, is er geen tijd voor groene experimenten. Wanneer gaat u de signalen eindelijk serieus nemen?”

“Wij stonden oorspronkelijk helemaal alleen toen we zeiden dat kernuitstap slecht idee was, nu maken zelfs de voorzitters van de meerderheid zich zorgen”, benadrukte Bert Wollants (N-VA). “Niemand weet of uw gascentrales tijdelijk klaar zullen zijn, en met die twee centrales zullen we waarschijnlijk ook niet toekomen. Maar met de sluiting worden ook honderden miljoenen euro’s bijduwen in de factuur. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau vroeg bewijzen daarvan: elke studie van de voorbije jaren wijst het uit.”

“Maar bij de groenen hoor ik over de facturen: ‘verwaarloosbaar’, over de kosten: ‘verwaarloosbaar’, over de facturen: ‘verwaarloosbaar’. Dat is niet de weg voorwaarts.”

Minister: “Energiebeleid heeft geen nood aan show”

“‘Zekerheid en geen avonturen’, hoorde ik gisteren uit de mond van een werkgever, en dat is ook mijn antwoord vandaag”, reageerde de minister. “Dat betekent grondig en systematisch werken, maar ook elk element meenemen in de overweging, en niet aan ‘cherry picking’ doen. De erfenis na 20 jaar stilstand, is bijzonder pijnlijk. De verantwoordelijke partijen zitten hier gewoon.”

“Naar de toekomst kijken en de zaken aanpakken, is echter wat echt telt”, benadrukte Van der Straeten. “Er zijn hier vandaag veel vragen over de situatie tussen Rusland en Oekraïne: Fluxys garandeert dat er geen problemen zijn met de bevoorrading. Wat de hoge prijzen betreft: de kernuitstap heeft daar geen invloed op. Vandaag is het crisis in Frankrijk: 20 procent van hun nucleair park ligt uit, met een rechtstreeks effect op de prijs. Daarom moeten we werken aan een structurele oplossing. Centrales van 40 jaar oud gaan ons niet aan bevoorradingszekerheid helpen.”

“Ik heb al veel gezegd: mijn beleid moet saai en voorspelbaar zijn, om rust en zekerheid te creëren”, besloot de minister. “Het energiebeleid heeft geen nood aan show, het is een ernstige aangelegenheid. Wij zullen beslissen, niet op basis van een mening of een facebookadvertentie, maar op basis van adviezen.”

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent