Dit jong geweld in de Antwerpse Zoo en Planckendael biedt een welgekomen overdosis aan schattigheid

Antwerpen, Mechelen -

In de Antwerpse Zoo is dezer dagen heel wat jong geweld te zien. Bij de tapirs en de uilkopmeerkatten is niet zo lang geleden een baby geboren, maar ook de peuterafdeling bij de gorilla’s en de leeuwen zorgt voor een overdosis schattigheid. Ook in Planckendael is heel wat jong geweld te spotten met onder andere een baby bij de bonobo’s.

Bieke Lathouwers

Uilkopmeerkatten

De jongste aanwinst is te vinden in het kleinapengebouw van de Antwerpse Zoo. Bij de uilkopmeerkatten is op 2/2/22 een ieniemienie baby-aapje geboren. Papa Kibo en mama Jimmel zijn de ouders en Vince de grote broer.

Uilenkopmeerkat Jimmel met haar kleintje op de buik. © ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst 

Of het ukje een jongen of een meisje is, hebben de verzorgers nog niet kunnen vaststellen. Wel is al duidelijk dat de naam van het jong met een X moet beginnen dit jaar. Wie goed kijkt, kan geregeld een glimp opvangen van de pluizige baby. Grote broer Vince is in elk geval heel nieuwsgierig naar het kleintje en durft het al wel eens aan de staart te trekken.

Tapirs

Tapir Willy is geboren in december en mag vanaf nu ook met zijn mama Nakal naar buiten. Het kleine kereltje begint intussen stilaan zijn strepen wat te verliezen en zal binnenkort zijn bruinwitte schutkleuren ruilen voor het grijs zoals zijn mama en papa. Jonge Maleisische tapirs hebben de camouflage kleuren om onder het struikgewas bijna onzichtbaar te blijven liggen, grotere dieren vermommen zich in de kleuren van de rotsen.

Babytapir Willy met mama Nakal.  ©  ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst

Leeuwen

Ook leeuwenwelp Wisker ondergaat stilaan een gedaanteverandering. Zijn manen zien er intussen pluizig stoer uit. De drie jongen, Whisker, Waka en Winta, zijn geboren in september 2021, ze ravotten vol overgave met elkaar en met de drie volwassen leeuwen in het perk. Tot voor kort werden ze nog wat gescheiden gehouden van hun papa Nestor omdat mannelijke leeuwen agressief durven te reageren op jonge soortgenoten. Omdat het voor papa Nestor de eerste keer was dat hij in contact kwam met jongen, hebben de verzorgers wat langer gewacht om de dieren allemaal samen te zetten. Het was even wennen met drie kleintjes die achter hem holden, maar dat duurde niet lang. Intussen is duidelijk geworden dat Nestor zijn kroost zonder problemen aanvaardt en mogen ze samen in het panoramaperk.

Leeuwendrieling Whisker, Waka en Winta. ©  ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst

Gorilla’s

Nog meer ‘oh’s en ah’s’ horen we bij het gorillaperk. De twee zusjes Thandie (3) en Vizazi (1) ravotten samen dat het een lieve lust is. Ze doen gek tegenover elkaar, maar durven ook de volwassen gorilla’s al wel eens in de haren kruipen en verleiden tot een spelletje.

Gorillapeuters Thandi en Vizazi. ©  ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst

Planckendael

Leeuwen

In Planckendael vertedert een jong Aziatisch leeuwenwelpje de bezoekers. Wishu is de zoon van Lorena en Jari, ook grootmoeder Kolya woont bij hen in Planckendael. Mama Lorena speelt en ravot veel met Wishu. Ze spelen verstoppertje, sluipen naar elkaar toe en vallen dan speels aan. Bijten in mama haar staart en springen op haar rug, zijn de favoriete manieren om haar aandacht te trekken.

Wishu speelt dolgraag met de staart van mama Lorena. ©  ZOO Planckendael/Jonas Verhulst

Stekelvarkens

Bij de stekelvarkens is het jong dat op 24 december geboren werd intussen al aardig opgeschoten. De dieren groeien zo snel dat je het na enkele maanden al bijna even groot is als zijn ouders. Hoewel er al jaar en dag stekelvarkens in Planckendael wonen, zijn er de afgelopen 25 jaar nooit jongen geboren. Er was nooit een match qua ouderpaar. Tot in 2021. Stekeltje zag de nieuwe man Loki duidelijk wel zitten en beviel op 2 februari van een tweeling, op 7 juni deed ze dat nog eens over en eind december zette ze al haar vijfde jong op de wereld.

Bonobo’s

Een andere schattigaard is te vinden bij de bonobo’s. Daar is Xolani geboren op nieuwjaarsdag en intussen slingert het drie maanden oude aapje op de buik van mama Busira door het perk. De jongste telg is een meisje en stelt het goed, ze kijkt alert uit haar oogjes. Het is voor bezoekers soms wel even zoeken, want de bonobogroep van Planckendael bestaat uit 21 dieren. Maar wie goed kijkt vindt Busira en haar baby wel.

Xolani bij mama Busira. © ZOO Planckendael/Jonas Verhulst 

Tijdens de weekends en de krokusvakantie zijn Zoo Antwerpen en Planckendael open van 10 tot 18u.
Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten