© Danny Vanschoonbeek

© Danny Vanschoonbeek

Wielertoeristenclub De Berkentrappers heeft een nieuwe voorzitter én nieuwe fietstruitjes

Herk-de-Stad -

Wielertoeristenclub De Berkentrappers is al meer dan 35 jaar een begrip in Herk-de-Stad. De club is onder impuls van Julien Knaepen en vele medewerkers uitgegroeid tot één van de grootste uit de regio. Tegenwoordig zijn er veel fietsclubs, maar een groep voor elektrische fietsen vind je alleen bij de Berkentrappers. Nu corona bijna achter de rug, wil de club van 2022 een spetterend fietsseizoen maken. Hiervoor kunnen de Berkentrappers rekenen op de nieuwe voorzitter Jos Trekels en een nieuwe outfit. Hieronder het relaas van een gezellige babbel met Jos.

Danny Vanschoonbeek

Waarom een wielertoeristenclub?

“Veel amateur-fietsers maken graag een tochtje, maar zijn niet zo vertrouwd met het uitstippelen van een rit. De Berkentrappers bieden hen de kans om deel te nemen aan geleide ritten op woensdag en zondag. Zij zijn ook verzekerd tijdens de uitstappen in groep, maar ook tijdens individuele ritten. Het lidmaatschap en de kledij is gratis bij de Berkentrappers.”

Hoelang ben je al lid van de Berkentrappers?

“Sinds 2005 denk ik. Als fervent fietser, was ik op zoek naar een toffe club. De Berkentrappers zijn een echte vriendengroep, waarbij de clubleiding ook oor heeft naar de noden van de leden. Ooit begonnen in één groep, werd deze later opgedeeld in meerdere groepen met verschillende snelheden. De groep werd te groot (100 actieve leden) wat de veiligheid in gevaar bracht. Bovendien zaten we met een grote diversiteit in leeftijden zodat de vraag naar verschillende snelheden en kilometers zich opdrong.”

Voor ieders wat wils, dus?

“Zo zou je het kunnen stellen. We hebben vier groepen met elk zijn afstand en specifieke snelheid: groep één aan 28 km/u over +/-70 km, groep 2 voor 50 km aan 23 m/u en groep 2plus voor 60 km aan 25 km/u. Zowat zeven jaar geleden verschenen de eerste elektrische fietsen in onze club. Vanuit de leden kwam de vraag om met een aparte groep voor elektrische fietsen te starten. Die groep wordt geleid door onze erevoorzitter Georges Knuts en rijdt gemiddeld 45 km aan maximum 21 à 22 km/u. Het is de enige wielertoeristenclub in Herk-de-Stad en omgeving die zo’n aparte groep heeft.”

Gratis nieuwe volledige outfit voor alle leden? Is dit een stunt?

“Toch niet. Wij doen dit al jaren. Via sponsoring kunnen we een basispakket bestaande uit een korte broek, een truitje met korte en een met lange mauwen gratis aanbieden aan alle leden, ook voor nieuwe leden die nu aansluiten. Enige voorwaarde is minstens 15 ritten per jaar rijden en 5 jaar lid blijven bij onze club. Toch een mooie geste, niet?”

Gelukkig kan je rekenen op een sterk bestuur.

“Jazeker, om het voortbestaan van de club te verzekeren, kan ik rekenen op goede bestuursleden: ondervoorzitter Filip Borgions, penningmeester Julien Knaepen, secretaris Ludo Nickmans en rittencoördinator Willy Mathys. Natuurlijk mag ik ook de hulp van de vele vrijwilligers niet vergeten, zonder hen zou onze club niet bestaan.”

De Berkentrappers doen meer dan alleen fietsen?

“Absoluut. we zijn niet alleen een fietsclub, maar nemen ook een sociaal engagement op. Zo organiseren we elk jaar onze Wilfried Cretskens Classic, met ritten over afstanden van 50, 75, 100 en 130 km, volledig uitgepijld door Hageland en Haspengouw. In het verleden mochten we tot 1300 wielertoeristen verwelkomen. Daarnaast nemen we ook deel aan lokale organisaties zoals de jaarlijkse rit voor wielertoeristen van de gemeente, doen we de begeleiding van ritten voor scholieren enzomeer. Kortom, we willen meer zijn dan een fietsclub. Maar in de eerste plaats willen we vooral een vriendenclub zijn.”

https://www.berkentrappers.be

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen