© Serge Minten

Japanse Tuin opent vanaf nu altijd vroeger voor bloesempracht en scoort meteen huwelijksaanzoek

Hasselt -

Twee weken eerder dan voorzien is de Japanse Tuin in Hasselt dinsdag haar nieuwe seizoen gestart. Meteen een feestjaar want de Tuin viert haar 30-jarige bestaan. Om de prachtige kersenbloesems alle eer aan te doen, gaat de tuin, vanaf 2023, elk jaar op 1 maart in plaats van op 1 april openen.

“Impressionant, super mooi, prachtig.” Een paar van de superlatieven die de tientallen bezoekers die meteen richting Hasseltse Japanse Tuin afzakten om de bloesems te bekijken. “We krijgen ook geregeld de vraag waarom we pas op 1 april openen en hebben dat nu besproken”, zeggen schepen Rik Dehollogne (N-VA) en Carl De Coster, coördinator van de Japanse Tuin. “Een terechte bemerking ook. Daarom gaan we vanaf 2023 de Tuin ook vanaf 1 maart openstellen, zodat de bezoekers het ontluiken van de bloesems echt helemaal kunnen volgen. Daarvoor is er belangstelling vanuit binnen- en buitenland en we moeten dan ook ingaan op die aanhoudende vraag. Nog eerder openen is echt moeilijk. In de wintermaanden gebeuren hier ook grotere onderhoudswerken en dan ligt de Tuin er niet op zijn best bij. Toch spelen we ook met de idee om bijvoorbeeld, wanneer het sneeuwt, eens een occasioneel weekend te openen, als dat op dat ogenblik haalbaar is.”

30 jaar

Het 30ste openingsjaar levert alleszins, naast het klassiekere programma met onder meer het gestarte kersenbloesemseizoen, Manga & Cosplayfestival (3-4 september) en het Chrysantenfestival eind oktober een waaier aan boeiende activiteiten op. Zo is er op 1 mei een herwerkte versie van de Koinobori-dag tot een spellendag waarop traditionele Japanse spellen, door jong en oud kunnen gespeeld worden. Op 25 juni tekenen de Japanse gevechtskunsten present, er komt een Ukiyo-e tentoonstelling van traditionele Japanse houtsnijkunst in juli, een Bonsai-expo met alle Limburgse clubs op 1 en 2 oktober en ook de Kunstennacht op 12 mei en de eerste Urban Walk Hasselt passeert op 22 mei in de Tuin.

“Daarnaast komen er permanent moderne apparaten met koude en warme dranken, souverniertjes en zelfs snacks en cup noodles. Ook de Torii-poort voor het shintoschrijn is vernieuwd en vervolledigt zo onze spirituele hoek die nu correct ingekleed is”, zegt Carl De Coster.

Aanzoek

Om het feestjaar helemaal juist in te zetten, ging Eduard Goetghebur (39) zowaar door de knieën, niet overweldigd door de bloesems maar ook door de verschijning van Mariana Sow (40). Zij zegde volmondig ‘ja’ op zijn huwelijksaanzoek, inclusief mooie ring. “We zijn nu iets meer dan een jaar samen en in 2023 willen we gaan trouwen”, lachten de Hasselaren breed.

(dj)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten