De oude dreef werd omgevormd tot een mooi wandelpad. 

Herstelde dreef in Vijverbroek is brug tussen landbouw en natuur

Kinrooi -

In het natuurgebied Vijverbroek hebben vrijwilligers, de gemeente, Steengoed Projecten en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) de krachten gebundeld om letterlijk en figuurlijk een brug te slaan tussen landbouw en natuur.

“Bij de opmaak van het landinrichtingsproject (LIP) Kessenich was het realiseren van mooie wandelpaden rond en naar het natuurgebied Vijverbroek en het historisch centrum van Kessenich een van de doelstellingen”, aldus burgemeester Jo Brouns (CD&V). “De afgelopen maanden zorgden wij als gemeente, samen met Steengoed Projecten al voor de verbetering en het begaanbaar maken van enkele wegen.”

Schepen van Natuur en Bos Mark Hoedemakers (CD&V): “Een 600 meter lange voormalige canadadreef tussen twee akkerpercelen vormt letterlijk en figuurlijk de brug tussen landbouw en natuur. Al in 2019 ging natuurliefhebber Willy Haemers met natuurgroepen en actieve landbouwers rond de tafel zitten om te bekijken hoe de oude dreef opnieuw aangeplant kon worden. In goed overleg ontstond er een degelijk en gedragen plan van aanpak. Met dank aan Willy voor de verbindende rol die hij gespeeld heeft.”

Burgemeester Brouns: “Nadat Willy en andere natuurvrijwilligers eerst hinderlijke overhangende takken verwijderden, werden er nieuwe bomen en struiken aangeplant; onder meer zwarte elzen, meidoorn en wilde lijsterbes. Als deze binnen afzienbare tijd tot volle wasdom komen, zullen ze voor een onmiskenbare toename van de soortendiversiteit zorgen. De dreef en het aansluitend Blommerpad voeren wandelaars dan via een prachtig parcours naar het historische centrum van Kessenich.” (pabr)

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten