©  REUTERS

Mogelijk dode door probleem met beademingstoestel Philips

Een defect in beademingsapparatuur van Philips heeft mogelijk tot een dode geleid. Vier andere patiënten hebben mogelijk letsel opgelopen na het plotseling uitvallen van de apparaten. Daarbij ging geen alarm af. Philips onderzoekt de zaak, bevestigt een woordvoerder na eerdere berichtgeving in de Nederlandse krant Eindhovens Dagblad. Het bedrijf zette eerder al 70 miljoen euro opzij voor terugroepacties.

mtmBron: BELGA

Het probleem doet zich voor bij de beademingsapparaten die in ziekenhuizen gebruikt worden als ondersteuning voor patiënten die nog wel zelf kunnen ademen. Philips zegt dat de kans heel klein is dat het apparaat stopt zonder dat er een alarm afgaat. Dat zou eens per miljoen keer gebeuren dat het apparaat gebruikt wordt.

Ziekenhuizen kunnen de apparaten wel blijven gebruiken, maar moeten dan een extern alarm aansluiten dat vaak in kamers op de intensieve zorg ingebouwd is. Ook andere voorzorgsmaatregelen die al eerder aangeraden werden zijn nu door Philips verplicht gesteld, zoals het meten van de zuurstofstroom naar de patiënt toe en het zuurstofgehalte in het bloed van de patiënt.

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent