
© AFP
Europees akkoord over strengere regels voor Google en Facebook
Haatzaaiende en andere illegale inhoud op het internet moet in de Europese Unie voortaan sneller worden verwijderd. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben zaterdagochtend in Brussel een akkoord bereikt over de zogenaamde wet inzake Digital Services Act (DSA), die moet zorgen voor een strenger toezicht op onlineplatforms en meer bescherming voor de gebruiker.
EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak na afloop van een historisch akkoord. “Onze nieuwe regels zullen online gebruikers beschermen, de vrijheid van meningsuiting waarborgen en nieuwe kansen scheppen voor bedrijven”, sprak ze op Twitter. “Het is een sterk signaal aan mensen, bedrijven en landen wereldwijd.”
De DSA wil er onder meer voor zorgen dat illegale inhoud, zoals haatzaaiende taal, sneller van het internet wordt verwijderd. Ook schadelijke desinformatie, oorlogspropaganda en de verkoop van namaakproducten moet volgens de wet sneller in de kiem worden gesmoord. Het basisprincipe is: wat offline illegaal is, moet ook online illegaal zijn.
De nieuwe regels zijn asymetrisch opgevat, wat betekent dat ze strenger worden naargelang de grootte van de (maatschappelijke impact van de) onlineplatforms en andere digitale dienstverleners. Zo moeten grote platforms - met minstens 45 miljoen gebruikers - aan aanzienlijk meer regels voldoen dan kleinere.
Grote platforms moeten de Europese Commissie ook een toeslag betalen voor het toezicht op de regels: tot 0,05 procent van de jaaromzet. Brussel zal tientallen experts inhuren om de nieuwe regels te handhaven. Het akkoord moet zaterdag nog worden bevestigd door het Europees Parlement en de EU-lidstaten, maar dat wordt als een formaliteit bestempeld.
De onderhandelingen vonden onder aansturing van Frankrijk, dat nog tot de zomer de Europese ministerraden voorzit, plaats in een razend tempo. Het was een trofee die Parijs nog per se wilde binnenhalen voor het einde van het mandaat van president Emmanuel Macron. De laatste onderhandelingsfase duurde 16 uur. Vorige maand werd ook al de Digital Markets Act (DMA) goedgekeurd.
LEES OOK
Tim Verheyden over de impact van fake news: “Facebookapp van mijn telefoon gegooid”
Artiesten krijgen vergoeding van streamingdiensten
Vrouw die hielp van Facebook miljardenbedrijf te maken, stapt op
Winstwaarschuwing van Snapchat haalt meteen alle sociale media aandelen onderuit
RECONSTRUCTIE. Jürgen Conings: de waanzinnige klopjacht op een dode extremist
Meest bekeken video's
Lees meer
VOOR ABONNEES
Niet te Missen
‘Zonder Honger naar Bed Vlaanderen’ failliet, maar Facebookgroepen gaan gewoon door
Imperium van platvloerse campingknuffelbeer Peter Gillis wankelt: “Hij heeft pervers verdienmodel”
Stijn Bijnens (CEO Cegeka): “Door 5G gaan robots veel goedkoper worden”
Jef sterft twee dagen na echtgenote Fina: “Ze konden niet zonder elkaar”
Wit-Russische president Loekasjenko beschuldigt Oekraïne van raketaanvallen en dreigt met aanval op westerse “beslissingscentra”
Meest Recent
Romelu Lukaku stoomt zich tijdens vakantie in Sardinië klaar voor nieuwe seizoen en traint samen met vriend en Inter-aanwinst Onana
60 jaar getrouwd: Thea Broeckx en Guido Minten
Waakhond onderzoekt bedrijf dat huizen opkocht die voor ecodorp van prins Charles bedoeld waren
LIVE TOUR. Wout van Aert in de gele trui tijdens laatste etappe op Deense bodem, rit voor de sprinters
Paradise City waarschuwt festivalgangers voor gevaarlijke drug
PODCAST. Beringenaar Mauro Pawlowski op cruise met zatte Engelsen: "You fucking nazi's"
Alicia Vikander schittert in satire ‘Irma Vep’
OPROEP. Verlof of nachtje door? Hoe ga jij de laatste afleveringen van Netflix-hit ‘Stranger Things’ kijken?
PODCAST. Hoe Otto-Jan Ham een bijna-dealerervaring beleefde met de Britse band The Kooks
PODCAST. Hoe ILA dol is op haar fans, maar niet per se op hun speeksel